Home Nieuws Tips voor het kopen van een huis

Tips voor het kopen van een huis

Bij het kopen van een woning moet u met een aantal zaken rekening houden. Volg ons stappenplan en de aankoop loopt gesmeerd.

Uw droomhuis vinden

Hypotheekmogelijkheden

De zoektocht naar uw droomhuis start met een berekening van uw hypotheekmogelijkheden. Bereken eenvoudig hoeveel u kunt lenen en wat daarbij de maandlasten worden.

Woonwensen

Maak van tevoren een lijst van uw wensen voor de woning. Dit helpt om snel te scannen door het aanbod van te koop staande woningen. Houd daarbij rekening met uw toekomstplannen (kinderen, werk).

Huizensites

Dez zoektocht naar een koophuis begint tegenwoordig online. Via huizensites kunt u het aanbod per buurt bekijken. Bekijk ook eens deze top 10 van huizensites. In deze verhitte huizenmarkt moet je daarnaast creatief zijn.

Bezichtigen

Ga beslist ook een keer naar de woning kijken. Hiervoor kunt u een afspraak maken bij de makelaar. Dit is gratis en zo krijgt u een goed gevoel bij de woning. Tijdens de Open Huizen Dag kunt u zonder afspraak bezichtigen.  Vergeet daarbij niet om rond te kijken in de buurt.

Op dit moment is de vraag naar woningen groot. Een bezichtiging met met meerdere geinteresseerden is geen uitzondering. Lees meer tips voor kopen op een verhitte woningmarkt.

De woning aankopen

Zodra u uw droomhuis gevonden heeft, start het aankooptraject. Dit is ook het moment om uw hypotheekadviseur in te schakelen. Hij of zij kan voorbereidingen treffen voor de hypotheekaanvraag. U kunt zich ondertussen met een zeker gevoel richten op de onderhandelingen. Volg daarbij deze stappen:

  1. Bepaal uw aankoopprijs. Win zoveel mogelijk informatie in over de aankoopprijs. Denk hierbij aan: het Kadaster, milieuregels, bestemmingsplan, (voor)taxatie en de verkopende makelaar.
  2. U neemt een optie tot koop op de woning. Gedurende een aantal dagen heeft u het recht op eerste koop. U bent dan de enige partij met wie de verkoper mag handelen.
  3. Laat zien dat u een serieuze koper bent door scherp, maar ook reëel te bieden. Geef duidelijk aan of u een voorlopig bod doet (met ruimte voor een tegenbod) of dat het bod definitief is.
  4. Wordt u het met de verkoper eens over de prijs, dan ontvangt u het voorlopige koopcontract. Na tekenen is dit 3 dagen gelden. Let daarbij goed op de ontbindende voorwaarden.

De woning financieren

Wie op tijd een hypotheekadviseur inschakelt, komt bij de hypotheekaanvraag niet voor verrassingen te staan. Omdat vooraf een analyse is gemaakt van uw (financiële) situatie en wensen, past de hypotheek zeker.  

De financiering van de woning is dan een kwestie van de juiste keuzes maken, de laagste hypotheekrente zoeken en de benodigde documenten verzamelen. Uw adviseur bij NBG helpt u hier uiteraard bij.

Gefeliciteerd met uw nieuwe woning!

Onze adviseurs staan voor je klaar

Onze adviseurs zijn stuk voor stuk betrokken en sympathieke professionals. Ze blinken uit in daadkracht en expertise. Zij zijn altijd bereikbaar en altijd dichtbij. Ook bij jou in de buurt.

Koen Verheijen - Hypotheekadviseur
Raymond Caubergh - Hypotheekadviseur
|
+80