De Autoriteit Financiële Markten (AFM) pleit voor registratie van een studieschuld bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Dit zorgt voor boze reacties van starters en ook het demissionaire kabinet zit het niet zitten. Maar zijn starters daarmee geholpen?
AFM pleit voor registratie studieschuld bij BKR
De AFM deed de aanbeveling in hun jaarlijkse wetgevingsbrief. Daarin staan de knelpunten in de wetgeving die volgens de toezichthouder vragen om een aanpassing. Dit jaar is een financiële weerbaarheid een belangrijk thema. Uit een stresstest blijkt dat minstens 75.000 huishoudens binnen drie maanden in financiële problemen komen na inkomensverlies.
Deze huishoudens lopen het risico op betalingsproblemen of restschuld, omdat bij de hypotheekverstrekking onvoldoende rekening is gehouden met bestaande financiële verplichtingen. Volgens de AFM hebben veel mensen zulke hoge lasten omdat hypotheekverstrekkers niet op de hoogte zijn van hun studieschuld.
Uit onderzoek blijkt dat 15 procent van de starters een studieschuld niet opgeeft bij het aanvragen van een hypotheek. De AFM pleit er dan ook voor om deze financiële verplichting te registreren bij BKR. Door het nieuwe leenstelsel is niet alleen het aantal starters met een studieschuld gestegen, van 388.000 in 2015 naar 1,4 miljoen in 2019. Ook de studieschuld zelf is gestegen naar 13.700 euro in 2019.
Het demissionaire kabinet neemt het AFM-advies niet over
Dit kwam de toezichthouder op veel kritiek te staan, onder andere van starters. Zij zien het als een nieuwe drempel voor de voor hen toch al lastige huizenmarkt. Ook in de politiek is er vooralsnog weinig draagvlak voor dit plan. Minister van Onderwijs Ingrid van Engelshoven liet direct via Twitter weten:
‘Een BKR-registratie van de studieschuld kan een afschrikwekkende werking hebben, dat gaan we dus niet doen’.
Inmiddels heeft ook het Ministerie van Financiën heeft per Kamerbrief laten weten het AFM-advies niet over te nemen. Daarmee is het plan om de studieschuld te registreren bij BKR van de baan.
Starters staan voor een lastige keuze
Maar zijn starters hier nu mee geholpen? Zij staan nog altijd voor een lastige keuze:
- Meld ik mijn studieschuld, dan kan ik minder lenen en gaat mijn droomhuis misschien wel aan me voorbij.
- Of verzwijg ik mijn studieschuld met de risico’s op betalingsproblemen van dien. En op coulance of een kwijtscheldingsregeling bij de bank of NHG hoef je niet te rekenen als uitkomt dat je een studieschuld hebt verzwegen.
Het niet registreren van een studieschuld bij BKR is geen oplossing voor het probleem van starters. Sterker nog, omdat het demissionaire Kabinet deze lastige keuze niet wil maken, staan starters er misschien nog wel meer alleen voor.
Bij NBG kijken we graag naar wat wél mogelijk is binnen de huidige hypotheeknormen. Laat een hypotheekadviseur van NBG vrijblijvend een berekening maken.