Home Nieuws Schenken voor huis en hypotheek | vaak belastingvrij

Schenken voor huis en hypotheek | vaak belastingvrij

Ook in 2021 is het mogelijk om belastingvrij te schenken voor huis en hypotheek. Kies je voor leen-schenk-constructie, dan is er voordeel voor beide partijen.

Belastingvrij schenken

Al een aantal jaren is het mogelijk om ruim een ton belastingvrij te schenken voor huis of hypotheek. In 2021 is het belastingvrije schenkbedrag 105.302 euro, om precies te zijn. Het geld kan uiteraard gebruikt worden voor de aankoop van een woning, maar ook voor het aflossen van de hypotheek of investering in het huis, zoals een verbouwing of energiebesparende maatregelen.

Een familieband is tegenwoordig geen verplichting meer. Wel moet de ontvanger maximaal 40 jaar oud zijn om een dergelijk bedrag belastingvrij te mogen ontvangen. Heb je in het verleden al eens gebruik gemaakt van de schenkingsvrijstelling, dan moet je even opletten. Dit kan invloed hebben op wat je nu belastingvrij mag schenken. Op de website van de Belastingdienst lees je er meer over.

Overwaarde opnemen en schenken

Het is mogelijk om de overwaarde van je huis te gebruiken voor een schenking aan je (klein)kind. Er zijn diverse verzilverproducten in de markt waarmee je geld uit stenen kunt halen. Een kenmerk is dat de rente wordt opgeteld bij de hypotheek. Het vrijgemaakte bedrag, ineens of per maand, mag je vrij besteden. Op deze manier overwaarde opnemen kan al vanaf een leeftijd van 60 jaar. Vraag een adviseur van NBG naar een geschikt verzilverproduct voor jou.

Leen-schenk-constructie

Door te kiezen voor een leen-schenk-constructie is er voordeel voor de schenker en de ontvanger. Dit wordt ook wel een familiehypotheek genoemd.

Er wordt een lening gesloten naast of als vervanging van een reguliere hypotheek. De lener kan zo een hogere hypotheek krijgen. De afgesproken rente is onder voorwaarden fiscaal aftrekbaar, zoals bij een reguliere hypotheek. De uitlener kan kiezen om deze rente weer terug te schenken aan de lener.

Een hypotheekadviseur helpt je graag met een constructie die passend is voor zowel uitlener als lener. Daarnaast is het belangrijk dat afspraken goed worden vastgelegd zodat er geen discussie kan ontstaan.

Onze adviseurs staan voor je klaar

Onze adviseurs zijn stuk voor stuk betrokken en sympathieke professionals. Ze blinken uit in daadkracht en expertise. Zij zijn altijd bereikbaar en altijd dichtbij. Ook bij jou in de buurt.

Ani Azatjan
Edvard de Jager - Hypotheekadviseur|
Marcel van den Brand
+79
Schenken voor huis en hypotheek