Home Nieuws Schenken voor de woning in 2017

Schenken voor de woning in 2017

Ook in 2017 is het mogelijk om te schenken voor de woning. Fiscaal vriendelijk! De eenmalig verhoogde schenkingsvrijstelling is terug van weggeweest.

Verhoogde schenkingsvrijstelling in 2017

In 2017 is het opnieuw mogelijk om eenmalig tot 100.000 euro te schenken voor de woning. De schenking kan gebruikt worden voor de aankoop van de woning, maar ook voor aflossen, onderhoud of verbetering van de woning en het opvangen van een restschuld.

Om gebruik te kunnen maken van de schenkingsvrijstelling moet de begunstigde tussen 18 en 40 jaar oud zijn. Een familieband is daarbij geen vereiste meer. Partners worden voor de vrijstelling gezien als 1 persoon, zowel als schenker en ontvanger.

Uitzonderingen op de verhoogde schenkingsvrijstelling

De schenkingsvrijstelling is de afgelopen jaren een aantal keer verhoogd en verlaagd. Dit maakt dat voor de huidige verhoging een aantal uitzonderingen bestaan. We lopen de belangrijkste met u na.

Heeft u voor 2010 een beroep gedaan op de verhoogde schenkingsvrijstelling, dan is een mogelijkheid tot inhaal ingebouwd. Een bedrag van € 27.567,- is dan voor u vrijgesteld van belasting. Met als uitzonderingen:

  • Heeft u in 2010 tot en met 2014 gebruik gemaakt van de schenkingsvrijstelling, dan kunt in 2017 geen beroep doen op de verhoging van de vrijstelling.
  • Heeft u in 2015 of 2016 gebruik gemaakt van de schenkingsvrijstelling, dan kunt u in 2017 dit bedrag aanvullen met maximaal € 46.984,-.

Gespreide schenking

U kunt een schenking over maximaal 3 aaneengesloten jaren uitsmeren. De begunstigde moet daarbij op alle data van de schenkingen aan het leeftijdscriterium voldoen en over elke deelschenking belastingaangifte doen. Uiterlijk het tweede kalenderjaar moet de schenking voor de woning worden gebruikt.

U ziet: fiscaal vriendelijk schenken voor de woning is er niet duidelijker op geworden. De experts van NBG helpen u graag met het maken van de juiste financiële keuzes.

Helpen bij een hypotheek

Naast een schenking zijn er meer manieren waarop ouders kunnen helpen bij een hypotheek van een kind. Ouders kunnen garant staan voor de hypotheek of kiezen voor een familiehypotheek. De laatste constructie zorgt voor een win-winsituatie:

De begunstigde heeft meer financiële ruimte om de hypotheekaanvraag rond te krijgen. Daarnaast kan vaak een kostenbesparing worden gerealiseerd. Lees meer over de hypotheeknormen in 2017.

Degene die schenkt betaalt minder vermogensbelasting omdat een deel daarvan wordt geïnvesteerd in de hypotheek. Daarbij is het mogelijk een rendement te halen op dit vermogen. Ideaal bij de lage spaarrente van dit moment.

Lees meer over de familiehypotheek (inclusief rekenvoorbeeld)

Onze adviseurs staan voor je klaar

Onze adviseurs zijn stuk voor stuk betrokken en sympathieke professionals. Ze blinken uit in daadkracht en expertise. Zij zijn altijd bereikbaar en altijd dichtbij. Ook bij jou in de buurt.

Marlou Koenraads - Hypotheekadviseur
Gerard van der Steen - Hypotheekadviseur
|
+79

Plaats een reactie