Home Nieuws Perspectief voor duurhuurders: duizend hypotheken liggen klaar

Perspectief voor duurhuurders: duizend hypotheken liggen klaar

Wel een hoge huur betalen, maar geen hypotheek kunnen krijgen. Het is een frustratie van veel huurders die graag willen kopen. Zij krijgen vanaf nu perspectief. NHG (Nationale Hypotheek Garantie) is samen met enkele geldverstrekkers een pilot gestart om de zogenoemde duurhuurders aan een koopwoning te helpen.

Hogere hypotheek onder voorwaarden

Vanaf vandaag is het mogelijk om onder voorwaarden toch een hypotheek te krijgen. Met de garantie van NHG zijn Aegon, BLG Wonen en ING bereid een hogere hypotheek te verstrekken, tot 130% van de toegestane financieringslast. In maart sluit ook Florius aan bij de pilot voor duurhuurders.

Daarbij gelden onder andere de volgende voorwaarden:

  • De woning mag niet duurder zijn dan de NHG-grens van 355.000 euro.
  • Je moet minimaal 3 jaar in de vrije sector huren en de laatste 2 jaar geen achterstand hebben gehad.
  • Je inkomen is gedurende de huurperiode stabiel gebleven.
  • Is je spaargeld gedurende de huurperiode gedaald, dan moet je aantonen dat dit niet is gebruikt voor de huishouding.
  • De nieuwe hypotheeklast is lager of gelijk aan de huurlast. Daarbij wordt rekening gehouden met de kosten voor een eigen huis van 1,308% over de hypotheeksom.

NBG kan bij de deelnemende partijen een hypotheekaanvraag indienen voor een hypotheek voor duurhuurders. We onderzoeken vrijblijvend je mogelijkheden en welke geldverstrekker voor jou het voordeligst is.

Hoge huur, maar geen hypotheek voelt onrechtvaardig

In de vrije sector is een maandelijkse huur van 1000 euro of meer heel normaal. Wie voor hetzelfde bedrag een hypotheek wil afsluiten, komt vaak van een koude kermis thuis. Door strengere leennormen is een hypotheek veelal niet mogelijk, zelfs als de maandlasten daarvan lager zijn dan de maandelijkse huur die nu wordt betaald.

Dit voelt onrechtvaardig. Door trouw de huur te betalen laten ze zien dat ze de maandlast kunnen dragen. Een hypotheek is vaak voordeliger dan huren door de lage hypotheekrente. Daarbij wordt direct begonnen met vermogen opbouwen door de hypotheek af te lossen.

Met de pilot voor duurhuurders wordt de kans geboden om toch een huis te kopen. De proef duurt maximaal twee jaar, waarbij plek is voor 1000 deelnemers. Als blijkt dat de pilot goed werkt, kan dit aantal worden uitgebreid.

Wil je weten of jij in aanmerking komt voor een hypotheek voor duurhuurders? Wij zoeken het graag voor je uit.

Onze adviseurs staan voor je klaar

Onze adviseurs zijn stuk voor stuk betrokken en sympathieke professionals. Ze blinken uit in daadkracht en expertise. Zij zijn altijd bereikbaar en altijd dichtbij. Ook bij jou in de buurt.

Niels van den Dool - Hypotheekadviseur
Bert Adolfs - Hypotheekadviseur
Thijs Berndsen - Hypotheekadviseur|
+78
Hypotheek voor duurhuurders