Home Nieuws Jubelton af; belastingvrije schenking naar 28.947 euro in 2023

Jubelton af; belastingvrije schenking naar 28.947 euro in 2023

Het was al bekend dat de jubelton op termijn wordt afgeschaft. Nu gaat het kabinet deze ruime schenkingsvrijstelling voor de eigen woning al eerder verlagen. Lees wat volgend jaar nog mogelijk is en hoe je kunt anticiperen.

Schenkingsvrijstelling eigen woning naar €28.947,- euro

Vanaf 2023 kun je nog maar 27.231 euro belastingvrij schenken voor de eigen woning aan personen tussen 18 en 40 jaar. Dit heeft het kabinet deze week bekend gemaakt. Nu is een schenking tot 106.671 euro nog vrijgesteld van belasting. Dit wordt ook wel de jubelton genoemd.

Vervolgens wordt de verruimde schenkingsvrijstelling voor de eigen woning in 2024 volledig afgeschaft.

Afschaffing jubelton was al bekend

Over de afschaffing van de jubelton over 2 jaar is al eerder overeenstemming bereikt door het  nieuwe kabinet. In het coalitieakkoord van Rutte 4 is het één van de maatregelen om de woningmarkt te hervormen.

Voor een meerderheid van de Tweede Kamer gaat dit niet snel genoeg. Zij vroegen het kabinet om de belastingvrijstelling in 2023 al af te schaffen. Volgens Staats Secretaris Van Rij zou dit ‘geen zin’ hebben als de vrijstelling voor de ouder-kindschenking hoger is. Daarom is dit gelijk getrokken.

Tot 2024 tijd om de jubelton te besteden.

Vanaf 2023 kun je dus fors minder belastingvrij schenken voor de aankoop van een huis, maar bijvoorbeeld ook voor aflossing van de hypotheek of een investering in de woning. Dit moet de explosieve huizenprijsstijging en tweedeling op de huizenmarkt tegengaan.

Tegelijkertijd willen nog altijd veel (groot)ouders hun (klein)kinderen helpen. Zij kunnen dit jaar nog een schenking doen. Je hebt dan nog heel 2023 om het resterende deel van de vrijstelling te benutten. De begunstigde heeft tot 31 december 2024 de tijd om het geld te gebruiken voor huis of hypotheek.

Meer weten over je financiële mogelijkheden met betrekking tot een schenking aan je (klein)kinderen? Laat een hypotheekadviseur van NBG jouw mogelijkheden berekenen.

Onze adviseurs staan voor je klaar

Onze adviseurs zijn stuk voor stuk betrokken en sympathieke professionals. Ze blinken uit in daadkracht en expertise. Zij zijn altijd bereikbaar en altijd dichtbij. Ook bij jou in de buurt.

Roland van der Zwaag - Hypotheekadviseur
Jacqueline van der Vliet - Hypotheekadviseur
+80
Jubelton af; belastingvrije schenking naar 27.231 euro in 2022