Home Nieuws Hypotheekrente blijft historisch laag

Hypotheekrente blijft historisch laag

De hypotheekrente is historisch laag. Hoe is dit zo gekomen en blijven de tarieven laag? Lees hier onze hypotheekrenteverwachting:

Update: de renteontwikkeling in 2016

Waarom is de hypotheekrente laag?

De lage hypoheekrente hebben we grotendeels te danken aan het rentebeleid van de Europese Centrale Bank (ECB). De ECB heeft de marktrente laag gemaakt om geldverstrekkers te stimuleren geld uit te lenen. Op deze manier hoopt de centrale bank de lage inflatie (prijspijl stijgt onvoldoende) te bestrijden en de economie te stimuleren.

Geldverstrekkers gebruiken deze marktrente om de hypotheekrente te bepalen. Onder invloed van de lage marktrente is de hypotheekrente sinds 2011 gedaald naar het huidige lage niveau. Zie onderstaand de ontwikkeling van de hypotheekrente 10 jaar vast:

Hypotheekrenteverwachting 2014

De lage inflatie is voorlopig niet opgelost. De ECB heeft al meerdere malen aangegeven het huidige rentebeleid voort te zetten of mogelijk verdere verlagingen door te voeren. Daarbij dreigen een aantal conflicten in de wereld te escaleren. In tijden van onzekerheid zoeken beleggers zekerheid in ‘veilige’ staatobligaties. De economie toont tekenen van herstel, maar echt overtuigend is dit nog niet.

We verwachten daarom dat de hypotheekrente de komende tijd laag blijft. Zeker nog tot eind 2014. Een verdere daling is daarbij niet uitgesloten.

Kansen bij een lage hypotheekrente

De huidige lage hypotheekrente biedt kansen om een woning voordelig te financieren of de maandlasten te verlagen door de hypotheek over te sluiten.

Woning kopen

Nu een woning kopen, betekent direct starten met lage maandlasten. Kiest u voor een  lange rentevastperiode, dan is het risico bij een renteverhoging lager. Zoek een woning waar u langere tijd (10 jaar) met plezier kunt wonen. De woningmarkt is aan het herstellen, maar is nog kwetsbaar. Nieuwsgierig naar de mogelijkheden? Vraag advies aan NBG.

Hypotheek oversluiten

Wie een bestaande hypotheek heeft kan de maandlasten verlagen door de hypotheek over te sluiten naar een lagere hypotheekrente. Dit brengt kosten met zich mee voor het afsluiten van een nieuwe hypotheek en het verbreken van het oude hypotheekcontract. Omdat u fors minder gaat betalen heeft u deze kosten vaak binnen een jaar al terugverdiend, daarna gaat u besparen.

In onderstaande situaties is oversluiten niet mogelijk of niet voordelig.

  • Onderwaarde: is uw hypotheek hoger dan de woningwaarde, dan is het moeilijk om uw hypotheek onder te brengen bij een nieuwe geldverstrekker.
  • Bankspaarhypotheek: heeft u een bankspaarhypotheek, dan is oversluiten naar een lagere hypotheekrente zelfs ongunstig.

Is oversluiten voor u interessant? Laat uw adviseur bij NBG een berekening maken.

Risico bij een lage hypotheekrente

De lage hypotheekrente maakt een hypotheek op dit moment heel betaalbaar. De hypotheek moet echter betaalbaar blijven, ook wanneer de hypotheekrente weer stijgt. Daarom, let op in onderstaande situaties:

  • Een variabele rente is momenteel erg voordelig. U bent echter ook gevoelig voor renteschommelingen.
  • Met een lage hypotheekrente kunt u meer lenen. Een hoge hypotheek betekent echter ook meer risico.
  • Ook als de rente stijgt, moet u uw maandlasten kunnen blijven betalen. Een simpel voorbeeld met een rente van 2% gaat u bij een rentestijging van 2% dubbel zoveel  betalen.

Laat u daarom adviseren over juiste keuzes in uw situatie. Uw adviseur bij NBG berekent verschillende scenario’s door en zorgt dat de risico’s aanvaardbaar blijven.

Onze adviseurs staan voor je klaar

Onze adviseurs zijn stuk voor stuk betrokken en sympathieke professionals. Ze blinken uit in daadkracht en expertise. Zij zijn altijd bereikbaar en altijd dichtbij. Ook bij jou in de buurt.

Joris Jan Waalder - Hypotheekadviseur
Paul Willemsen - Hypotheekadviseur
Marchel Honders - Hypotheekadviseur
+78

Plaats een reactie