De huidige generatie starters wordt door strenge hypotheekregels beperkt in hun mogelijkheden op de woningmarkt. Uiteraard gunt u als ouder uw kind dezelfde kansen die u heeft gehad. U kunt uw kind een financieel handje helpen om zijn of haar woonwens mogelijk te maken.
Tijden veranderen
Tot een aantal jaren terug was het voor starters relatief eenvoudig om een hypotheek te krijgen. Na een gedegen advies over de mogelijkheden en de risico’s, konden zij bij de bank terecht voor een hypotheek. Diezelfde banken zijn nu een stuk terughoudender met het verstrekken van leningen. Veel starters hebben hierdoor moeite om de financiering van hun woning rond te krijgen. Dat is jammer omdat de behoefte aan een eigen plek onverminderd groot blijft. De tijden zijn dan misschien veranderd, maar de woonwensen van starters niet.
Hypotheekregels strenger
Door de strengere regelgeving kan een lager bedrag geleend worden en mag de hypotheek maar gedeeltelijk aflossingsvrij zijn. Ook stelt de bank hogere eisen aan het inkomen en het dienstverband van de starter. Dit alles niet zonder reden. Door de economische crisis zijn sommige huizenbezitter in de problemen gekomen omdat zij een te groot risico hebben genomen. Voor de starters die door de strengere regelgeving hun woonwens net niet kunnen realiseren is dit erg vervelend. Bij die groep kunnen de ouders een financieel handje kunnen helpen met het krijgen van een hypotheek.
Een financieel handje helpen
Als ouder heeft u verschillende mogelijkheden om uw kind te helpen bij de financiering van de eerste woning.
Schenken
De makkelijkste manier om te helpen is door een bedrag te schenken. U kunt periodiek een bedrag schenken of eenmalig een deel van de koopsom. Een schenking is gebonden aan fiscale regels. Jaarlijks kunt u een beperkt bedrag schenken zonder dat uw kind hier schenkbelasting over hoeft te betalen. Schenkt u een bedrag ineens, dan is dit fiscaal aftrekbaar.
Lenen
U kunt ook helpen door een deel van de koopsom te lenen aan uw kind. Dit kan onderhands of via een notaris. Samen spreken jullie de leensom, de aflossing en de rente af. Deze afspraak moet marktconform zijn, anders ziet de belastingdienst dit als een schenking en moet schenkbelasting betaald worden. De afgesproken rente kan door uw kind als hypotheekrente van de belasting worden afgetrokken. Onder bepaalde voorwaarden is het zelfs mogelijk om te kiezen voor Nationale Hypotheek Garantie.
Kasrondje (lenen en schenken)
De voordeligste manier om te helpen is een combinatie van schenken en lenen. Dit wordt ook wel het kasrondje genoemd. U leent dan een deel van de hypotheeksom aan uw kind tegen een afgesproken rente. Deze rente mag uw kind van de belasting aftrekken. Vervolgens schenkt u de rente weer terug aan hem of haar. Zo profiteren jullie van de voordelen van zowel schenken als lenen.
Borgstelling
Als ouder kunt u borg staan voor de hypotheekverplichtingen van uw kind. Mocht deze de maandelijkse lasten niet meer kunnen opbrengen, dan vraagt de bank aan u om bij te springen. De borgstelling vervalt als uw kind de lening volledig kan dragen. Een bijdrage aan de hypotheeksom door te schenken of te lenen is echter nog steeds nodig om aan de eisen van de bank te voldoen. Bij borgstelling kan niet worden gekozen voor een NHG-hypotheek.
Overwaarde gebruiken
Wanneer de woningwaarde van uw woning hoger is dan de hypotheeksom, kunt u deze overwaarde gebruiken voor de hypotheek van uw kind. Het nadeel van deze optie is dat bij betalingsproblemen van het kind ook de ouders in de problemen kunnen komen. U kunt dus op verschillende manieren een financieel handje helpen met het realiseren van de woonwens van uw kind. Uw adviseur van NBG kan u adviseren over de mogelijkheden in uw situatie. Hiervoor kunt u een afspraak maken met uw adviseur.