Home Nieuws Doorstroming op de woningmarkt

Doorstroming op de woningmarkt

Steeds meer starters zetten hun eerste stap op de woningmarkt. Wat zijn de kansen voor de huidige huizenbezitters, nu de woningmarkt weer in beweging komt?

Koopbereidheid is groot

De koopbereidheid onder starters is groot. Veel jongeren hebben gewacht met kopen, maar vinden dat de tijd nu rijp is. Veel woningen staan te koop voor een gunstige prijs. Door de lage hypotheekrente kunnen ze hun eerste woning voordelig financieren.

Door naar het middensegment

Starters zijn met name geïnteresseerd in woningen in het goedkope segment (< € 200.000,-). Deze starterswoningen worden nu bewoond door jonge gezinnen (in spe). Deze groep gaat traditioneel op zoek naar een grotere woning die geschikt is voor opgroeiende kinderen. De jonge gezinnen stromen door naar een woning in het middensegment (€ 200.000,- tot € 300.000,-).

Onderwaarde een belemmering

De huidige ‘restschuld-problematiek’ treft met name deze jonge gezinnen. Zij hebben hun woning gekocht op de top van de woningmarkt, rond 2008. Nu de huizenprijzen zijn gedaald, is de hypotheek hoger dan de woningwaarde. De restschuld bij verkoop van de woning, beperkt de mogelijkheden om te verhuizen. Toch zijn er diverse redenen om juist nu de volgende stap te zetten.

Uw adviseur bij NBG kan voor u de mogelijkheden berekenen.

Nu verlies nemen

Een verlies nemen is nooit leuk. Bedenk echter dat ook uw droomhuis in prijs is gedaald. Bij de duurdere huizen is de prijsdaling het grootst. Nu verlies pakken op uw woning, biedt de mogelijkheid om een grotere winst te pakken op uw nieuwe woning. Daarbij profiteert u met een nieuwe hypotheek van de voordelige financieringsmogelijkheden van dit moment:

  • De hypotheekrente is historisch laag.
  • Oude hypotheekvorm meenemen met behoud van hypotheekrenteaftrek.
  • Hypotheekvorm wijzigen, bijvoorbeeld bij een beleggings- of aflossingsvrije hypotheek.
  • Ruimere maximale hypotheek (wordt stapsgewijs verlaagd).
  • Kopen bij een aantrekkende woningmarkt.
  • Overdrachtsbelasting van 6% naar 2%.

Verkoop bij onderwaarde

Gaat u de woning met onderwaarde verkopen? Bepaal dan eerst de ondergrens van de verkoopwaarde. Houd hierbij rekening met de opbrengsten en aflossing van uw huidige hypotheek. Zorg daarbij voor genoeg onderhandelingsruimte. Een taxatierapport kan u hierbij meer inzicht geven. Vervolgens bepaalt u hoeveel restschuld u kunt dragen. Er zijn verschillende manieren om een eventuele restschuld te financieren:

  • Spaargeld/ schenking: u kunt uw spaargeld gedeeltelijk inzetten om een restschuld te financieren. Ook is het mogelijk om een schenking (tot € 100.000 belastingvrij) hiervoor te gebruiken. Beide manieren zijn het goedkoopst.
  • Meefinancieren in de hypotheek: afhankelijk van uw inkomen is het bij enkele geldverstrekkers mogelijk om de restschuld mee te financieren in een nieuwe hypotheek. U betaalt dan de huidige lage hypotheekrente.
  • Lening aangaan: een persoonlijke lening bij een kredietverstrekker kan een oplossing zijn. Het nadeel is de relatief hoge rente op een consumptief krediet.  

Uw adviseur bij NBG kan voor u berekenen wat de beste oplossing is.

Restschuld fiscaal aftrekbaar

Vanaf november 2012 is de rente over restschulden die is ontstaan bij de verkoop van een woning fiscaal aftrekbaar. U kunt de rente voor maximaal 10 jaar van de belasting aftrekken. Voorwaarde hierbij is dat de restschuld ten minste anuïtair wordt afgelost. De regeling geldt tot 31 december 2017.

Of toch wachten…

U kunt natuurlijk ook besluiten om te wachten. De verkopen trekken op dit moment aan. Op termijn zullen ook de huizenprijzen weer gaan stijgen. De vraag is echter of deze ooit op het oude niveau (van rond 2008) komen. Dit komt omdat de maximale hypotheek stapsgewijs wordt verlaagd (100% in 2018).

Onze adviseurs staan voor je klaar

Onze adviseurs zijn stuk voor stuk betrokken en sympathieke professionals. Ze blinken uit in daadkracht en expertise. Zij zijn altijd bereikbaar en altijd dichtbij. Ook bij jou in de buurt.

Jan Willem Verploegh - Hypotheekadviseur
Thijs Berndsen - Hypotheekadviseur|
Peter Ter Harmsel Financieel Adviseur NBG Hypotheken
+80

Plaats een reactie