Na een korte stijging in mei is de hypotheekrente weer op een historisch laag punt. Dit is onze renteverwachting voor de komende maanden.
De lage rente in het kort
De hypotheekrente is op dit moment historisch laag. Dit hebben we ‘te danken’ aan de economische crisis; een korte geschiedenis:
- Consumenten houden de hand op de knip en dit leidt tot een lage economische groei (inflatie).
- De lage economische dwingt de Europese Centrale Bank (ECB) om verregaande maatregelen te nemen. De beleidsrentes zijn verlaagd en er wordt op grote schaal geld in de economie gepompt.
- Geld lenen wordt hierdoor goedkoop en geld sparen juist onaantrekkelijk. De ECB hoopt dat hierdoor de bestedingen aantrekken en de inflatie stijgt.
- Ook beleggers speculeren op een lage economische groei en dit zorgt voor lage marktrentes.
Banken kunnen goedkoop aan geld komen op de geldmarkt en kapitaalmarkt, om daarna weer uit te lenen. De hypotheekrente (en ook de rente voor een consumptief krediet) zijn hierdoor historisch laag. Het spaargeld heeft de bank even niet nodig: sterker nog geld parkeren kost zelfs geld. De spaarrente is hierdoor ook laag.
Rentestijging in mei
In mei leek er even een einde te komen aan de lage hypotheekrente. De kapitaalmarktrente verdubbelde als gevolg van aanhoudende berichten over economische groei en een toegenomen vertrouwen van beleggers. Op basis daarvan verhoogden de banken voor het eerste in maanden de hypotheekrente.
Rente daalt inmiddels weer
In juni zijn de marktrentes echter weer gaan dalen. Achtereenvolgens hebben de Griekse schuldencrisis, de Chinese beurscrisis en de dalende grondstofprijzen het vertrouwen van de beleidsmakers in de economie doen afnemen. De groeiverwachtingen worden inmiddels bijgesteld en mogelijk volgen nieuwe crisismaatregelen.
De korte stijging van de hypotheekrente in mei maakte duidelijk dat geldverstrekkers er eerder voor kiezen om hun marges te verlagen dan de hypotheekrente maximaal te verhogen. Dit heeft te maken met de toegenomen concurrentie op de hypotheekmarkt. De traditionele grootbanken staan onder druk van de prijsvechters en nieuwe toetreders. Dit brengt de renteverlagingen in een stroomversnelling.
We verwachten daarom dat de hypotheekrente zeker tot het einde van 2015 op het huidige lage niveau blijft en mogelijk nog verder daalt.
Rentestijging niet uit beeld
De vraag is niet of de hypotheekrente ooit gaat stijgen, maar wanneer. Verschillende landen, waaronder de VS en Nederland rapporteren economische groei. Ook heeft de Federal Reserve (FED, de Amerikaanse koepel van centrale banken) op het nippertje de beleidsrentes niet laten stijgen. Het is een kwestie van tijd voordat dit beleggers voldoende vertrouwen geeft en de marktrentes weer stijgen.
Wilt u de huidige lage hypotheekrente (opnieuw) vastleggen? Vraag vrijblijvend om advies.