Home Nieuws Woning op het oog? Met deze kosten moet je rekening houden

Woning op het oog? Met deze kosten moet je rekening houden

Sinds een aantal jaar is de maximale hypotheek vastgesteld op 100% van de woningwaarde. Dit betekent dat je alle bijkomende kosten voor de aankoop van een woning, de kosten koper, zelf dient te betalen als je maximaal leent.

Onder de kosten koper vallen zowel de aankoop- als financieringskosten. Hieronder leggen we uit wat daar allemaal bij hoort.

Aankoopkosten:

Overdrachtsbelasting

Als je eigenaar wordt van een onroerende zaak, zoals een huis, betaal je daarvoor overdrachtsbelasting. Dit is momenteel 2% van de koopsom.

Bankgarantie

Met een bankgarantie staat de bank garant voor de waarborgsom in het koopcontract. Deze waarborgsom is 10% van de koopsom. De bank rekent hier ongeveer 1% van de waarborgsom voor. Je kunt de waarborgsom ook zelf voldoen. Houd er dan rekening mee dat je dit bedrag tot passeren bij de notaris moet missen.

Bouwkundig rapport

Een bouwkundige keuring geeft inzicht in de staat van de woning voor je het koopt. Dit is niet verplicht, maar wel aan te raden bij een ouder huis met mogelijk verborgen gebreken. Ook kan er om gevraagd worden door de geldverstrekker of bij Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

Notariskosten (deel koopakte)

Met het tekenen van de koopakte word je eigenaar van de woning. Dit doe je bij een notaris. De tarieven van notarissen voor het passeren van de koopakte kun je online vergelijken.

Makelaarscourtage

Je betaalt Makelaarscourtage als je een aankoopmakelaar in de arm genomen en/of u verkoopt jouw huidige woning? Een makelaar rekent een percentage van de koopsom als vergoeding voor zijn of haar bemiddeling.

Financieringskosten:

(eenmalig fiscaal aftrekbaar in het jaar dat je de hypotheek sluit)

Notariskosten (deel hypotheek)

Ook het tekenen van de hypotheekakte doe je bij de notaris. De tarieven van notarissen voor het passeren van de hypotheekakte kun je online vergelijken.

Kosten hypotheekadvies

Voor hypotheekadvies heb je een aantal keuzes met het bijbehorende prijskaartje. Bekijk hier het tarief van NBG voor advies en regelen van de hypotheek.

Taxatiekosten

Bij het kopen van een woning vraagt de bank om een validatie van de woningwaarde door een erkend taxateur. Deze taxatiekosten horen bij de kosten koper.

Kosten voor Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Kies je voor NHG-hypotheek, dan betaal je eenmalig een bedrag aan premie. In 2020 is de NHG-premie vastgesteld op 0,7% van de hypotheeksom.

Financieren van de kosten koper

De kosten koper bedragen totaal zo’n 2,5% of 3% van de koopsom. Bij een woning van 300.000 euro moet je dan al snel rekening houden met € 9.000,- kosten koper.

Met name bij starters kan dit problemen veroorzaken. Vaak hebben zij nog niet zoveel gespaard en kunnen deze kosten kopen niet zomaar ophoesten. Soms kunnen ouders bijspringen óf er wordt een consumptief krediet gesloten naast de hypotheek.

Ga je een volgende woning kopen, dan heb je vaak overwaarde opgebouwd en/of een spaarbedrag achter de hand. Als je niet maximaal leent, kunnen de kosten koper (deels) meegefinancierd worden in de hypotheek.

Heb je vragen over het financieren van de kosten koper? Neem contact op met een van onze hypotheekadviseurs.

Onze adviseurs staan voor je klaar

Onze adviseurs zijn stuk voor stuk betrokken en sympathieke professionals. Ze blinken uit in daadkracht en expertise. Zij zijn altijd bereikbaar en altijd dichtbij. Ook bij jou in de buurt.

Erwin van Hooff - Hypotheekadviseur
Robin van der Kolk - Hypotheekadviseur
+75
Woning op het oog? Met deze kosten moet je rekening houden