Home Nieuws Verhuisregeling: neem je huidige lage rente mee

Verhuisregeling: neem je huidige lage rente mee

Heb je nu een lage hypotheekrente en zou je graag willen verhuizen. Dan is dit misschien wel hét moment. Met de verhuisregeling kun je namelijk je huidige lage rente meenemen. Je profiteert van een lagere maandlasten en een grotere leencapaciteit.

De verhuisregeling is één van de voorwaarden in het hypotheekcontract. Niet iedere hypotheek is ‘verhuisbaar’, maar bij de meeste hypotheken is dit tegenwoordig mogelijk. Het is voor geldverstrekkers een manier om klanten te binden.

Met een verhuisregeling sluit je een nieuwe hypotheek af met dezelfde voorwaarden als de oude. De hypotheekvorm, de hoofdsom en de basisrente voor de resterende rentevaste periode blijven hetzelfde. De productopslag en/of risico-opslag kunnen wel wijzigen.

Let op: het bedrag dat je extra nodig hebt, omdat de koopsom hoger is dan je oude hypotheek, valt niet onder de verhuisregeling. Voor dit deel van de hypotheek dien je een nieuw leningdeel af te sluiten tegen de huidige rente.

Praktijkvoorbeeld verhuisregeling

Hoe de verhuisregeling in de praktijk uitpakt, laten we zien in het volgende klantverhaal.
Jack en Eline hebben in 2019 een woning gekocht voor €340.000,-. Dit is hun huidige hypotheek:

  • Een aflossingsvrij leningdeel van €170.000,- met een rente van 2,4%, destijds voor 20 jaar vastgezet.
  • Een annuïtair leningdeel van €170.000,- met een rente van 2,25%, destijds voor 20 jaar vastgezet.

Ze laten hun oog vallen op een nieuwe woning van €530.000,-. De verkoopprijs van hun huidige woning schatten ze in op €440.000,-, wat betekent dat ze €150.000,- aan overwaarde hebben. Dit willen ze gebruiken voor de aankoop van de nieuwe woning.

De hypotheekadviseur van NBG wijst hen op de verhuisregeling in het hypotheekcontract en komt met het volgende financiële plaatje:

  • Benodigde hypotheek: € 396.000,-. Deze is opgedeeld in:
    • €170.000,- aflosvrije hypotheek. Meenemen bestaand rentecontract. Rente 2,40%, welke nog 17 jaar vaststaat
    • €120.000,- annuïteiten hypotheek. Meenemen bestaand rentecontract. Rente 2,25% welke nog 17 jaar vaststaat.
    • €106.000,- annuïteiten hypotheek. Nieuwe rente (10 jaar vast) van 4,56%.

Met deze hypotheekconstructie wordt de nieuwe bruto maandlast €1.375,-. Met deze maandlast is tevens de benodigde hypotheeksom haalbaar.

Wat als de adviseur ze niet had gewezen op de verhuisregeling?

Moesten Jack en Eline de volledige hypotheek financieren met de huidige rente, dan zouden ze maandelijks €1.806,- bruto betalen. Met deze maandlast zouden ze ook nog eens minder hypotheek kunnen krijgen, namelijk maximaal €380.000,-*. Dit betekent dat ze €16.000,- aan eigen middelen moeten inbrengen.

* Toetsing op basis van nieuwe normen in 2023.

De verhuisregeling in combinatie met overwaarde, maakt dat huizenbezitters een streepje voor hebben op de huizenmarkt. Combineer dit met een afgekoelde huizenmarkt (meer huizen te koop, minder concurrentie). Dan dit misschien wel hét moment om jouw woondroom waar te maken.

Je hypotheekadviseur bij NBG kan samen met jou de maximale hypotheek bepalen. Dit is meer dan je via een online berekening zult vinden. Vraag hier een jouw persoonlijke hypotheekberekening aan.

Onze adviseurs staan voor je klaar

Onze adviseurs zijn stuk voor stuk betrokken en sympathieke professionals. Ze blinken uit in daadkracht en expertise. Zij zijn altijd bereikbaar en altijd dichtbij. Ook bij jou in de buurt.

|
Edvard de Jager - Hypotheekadviseur|
+78
Meeneemregeling, verhuisregeling