De hypotheekrente is voor de tweede week op rij licht gestegen. Vrijwel alle geldverstrekkers verhoogden de tarieven, waaronder ook Rabobank en ABN AMRO. Als je je hypotheek wil oversluiten kan dit het goede moment zijn.
Alle geldverstrekkers voeren renteverhoging door
De marktrentes stijgen al een aantal maanden. Dit betekent dat het voor geldverstrekkers duurder is geworden om hypotheken te verstrekken. Deze prijsstijging is het gevolg van de oplopende inflatie. Ook zijn er centrale banken, onder andere in de Verenigde Staten, die dit jaar nog de coronasteun willen terugschroeven.
De hogere marktprijzen waren lange tijd niet terug te vinden in de hypotheekrente. Uit concurrentieoverwegingen verhogen geldverstrekkers liever niet als eerste de rente.
Nu grote geldverstrekkers zoals Rabobank en ABN AMRO een renteverhoging doorvoeren, volgen de anderen snel. Inmiddels hebben alle geldverstrekkers de hypotheekrente één keer, maar soms ook meerdere keren, verhoogd.
De komende tijd verwachten we dat de hypotheekrente verder oploopt.
Meer hypotheekaanvragen voor oversluiten
Voor veel huizenbezitters is dit hét moment om de lage hypotheekrente vast te leggen. De laatste cijfers van marktonderzoeker HDN laten een toename van het aantal hypotheekaanvragen voor oversluiten zien.
Wie nog gebruik wil maken van de huidige lage rentestand moet dan ook niet te lang wachten. Bij NBG onderzoeken we vrijblijvend jouw voordeel bij oversluiten.
Hypotheekrente stijgt met kleine stapjes
De kans dat we over een aantal maanden met een fors hogere rentestand zitten is overigens klein. Geldverstrekkers verhogen de hypotheekrente momenteel in kleine stapjes, vaak van 0,05% of 0,1%.
Daarnaast is de Europese Centrale Bank vooralsnog niet van plan het huidige lage rentebeleid aan te passen. Gisteren maakte de ECB bekend nog zeker tot in maart volgend obligaties op te kopen om de economie te stimuleren. Ook blijft de centrale bank bij het standpunt dat hoge inflatie tijdelijk is.
Een reden waarom de hypotheekrente verder kan oplopen, zijn de hogere buffervereisten die per 1 januari 2022 ingaan. De Nederlandsche Bank wil dat geldverstrekkers zich financieel versterken vanwege de snel stijgende huizenprijzen en relatief hoge hypotheken in Nederland.