Home Nieuws Uw huis in de verkoop. Waar moet u op letten?

Uw huis in de verkoop. Waar moet u op letten?

Meer mensen zetten momenteel hun huis te koop. Wat komt er allemaal bij kijken als u nu uw huis te koop zet en waar moet u op letten?

De verkoop van een huis heeft grofweg 6 stappen. We geven tips bij elke stap:

Verkoopmakelaar inschakelen

Uw huis verkopen doet u gewoonlijk met de hulp van een verkoopmakelaar. Hij of zijn kent de lokale huizenmarkt en helpt u bij het ‘in de markt zetten’ van uw huis. Een belangrijk aspect hierbij is het bepalen van de verkoopprijs. U kunt alvast wat voorwerk doen door informatie over de huizenprijs te zoeken, eventueel met in het achterhoofd de aankoopprijs van uw nieuwe huis.

Verkoopmakelaars vragen een percentage van de verkoopprijs voor hun diensten. Vergelijk altijd verschillende makelaarskantoren.

Dit is ook het moment om een hypotheekadviseur van NBG in te schakelen. Hij of zij helpt u met de financiële kant van de aan- en verkoop.

Uw huis in de verkoop

De eerste indruk van het huis is bepalend voor een succesvolle verkoop. Het is aan te raden om achterstallig onderhoud aan te pakken vóór het huis in de verkoop gaat. Ook verkoopt een huis beter als deze opgeruimd en netjes is. Dit geldt voor de foto’s, maar ook voor bij de bezichtiging.

Uw smaak is misschien niet de smaak van potentiële kopers. Probeer om uw huis een neutrale indruk te geven, bijvoorbeeld door een opvallende wand nog even snel te schilderen.

Bezichtigingen plannen

Potentiële kopers bezichtigen uw huis onder begeleiding van de verkoopmakelaar. Het is de bedoeling dat u en eventueel uw gezinsleden op dat moment niet in de woning zijn.

Onderhandelen over de verkoopprijs

Op het moment dat de potentiële koper een optie neemt, start het onderhandelen over de verkoopprijs. U mag met maar 1 koper tegelijk onderhandelen.  

Onderhandel met zelfvertrouwen én respect voor de koper. Dit gaat het beste als u weet wat uw onderhandelingsruimte is. Wat wilt u minimaal voor de woning krijgen? Houd daarnaast rekening met de wensen van de koper, bijvoorbeeld over de verhuisdatum.

De koopakte tekenen

Worden u en de koper het eens, dan maakt de verkoopmakelaar de koopakte op. Na het tekenen van de koopakte is de koop nog niet definitief. De koper heeft 3 dagen bedenktijd. Ook worden er vaak ontbindende voorwaarden afgesproken, bijvoorbeeld over de financiering en bouwkundige keuring. De koop is pas rond als aan deze voorwaarden is voldaan.

Het huis opleveren

Lever het huis schoon en leeg op. Heeft u spullen ter overname afgesproken in de koopovereenkomst? Dan kunnen deze uiteraard blijven staan. Tijdens de eindinspectie maakt u een ronde met de koper om te laten zien dat aan alle afspraken is voldaan. De uiteindelijke sleuteloverdracht vindt plaats bij de notaris.

Heeft u verhuisplannen? Een hypotheekadviseur van NBG berekent graag voor u de mogelijkheden.

Onze adviseurs staan voor je klaar

Onze adviseurs zijn stuk voor stuk betrokken en sympathieke professionals. Ze blinken uit in daadkracht en expertise. Zij zijn altijd bereikbaar en altijd dichtbij. Ook bij jou in de buurt.

Engin Akcatepe - Hypotheekadviseur||erkend-financieel-adviseur
Marius Krooshof - Hypotheekadviseur
Edvard de Jager - Hypotheekadviseur|
+78
Uw huis in de verkoop. Waar moet u op letten?