Op dit moment is de hypotheekrente laag, maar dit is niet altijd zo geweest. Bij de start van NBG, 25 jaar geleden, was de gemiddelde rente ruim 8%.
De verwachting is dat de huidige historisch lage rentestand nog wel even aanhoudt. Daarover later meer. Graag leggen wij je eerst uit hoe de hypotheekrente bepaald wordt.
Hoe komt een hypotheekrente tot stand?
Voor een lening moeten geldverstrekkers geld inkopen. Dit doen ze bij spaarders, investeerders of beleggers en De Nederlandse Bank (DNB) en Europese Centrale Bank (ECB).
De hypotheekrente is dus afhankelijk van de vraag naar en aanbod van geld. Vraag en aanbod zijn weer afhankelijk van de verwachtte groei van de economie en de hoogte van de inflatie.
Als het slecht gaat met de economie en de inflatie is laag, verlagen de centrale banken de rente. Hierdoor wordt het voor bedrijven makkelijker om te investeren en mensen aan banen te helpen. Op deze manier wordt de economie gestimuleerd.
Door die dalende rente zijn ook geldverstrekkers goedkoper uit en zo daalt dus de hypotheekrente. Tegelijkertijd wordt sparen ontmoedigd door de lage spaarrente. Dit moet de consumptie aanjagen.
Waarom is de hypotheekrente nu zo historisch laag?
Sinds 2008 houdt de ECB een laag rentebeleid aan. Eerst om uit de crisis te komen, later om de inflatie op het gewenste niveau te krijgen. Hiervoor was het noodzakelijk om de beleidsrentes steeds verder te verlagen, tot zelfs negatief.
Banken kunnen nu praktisch gratis lenen van de centrale bank, wat de hypotheekrente heeft doen kelderen.
Daarnaast is de concurrentie op de hypotheekmarkt toegenomen. In Nederland zijn inmiddels 38 geldverstrekkers actief. Deze nieuwkomers brachten ook nieuwe manieren van funding mee zoals geld van institutionele beleggers.
Door de strijd om de hypotheekklant, zijn de marges op de hypotheekrente gedaald.
Wat gaat de hypotheekrente in 2021 doen?
Even leek er een einde aan de lage rentestand te komen. De coronacrisis zorgde voor onzekerheid en de vraag naar leningen nam toe. In korte tijd steeg hierdoor de hypotheekrente. Door ingrijpen van de ECB zitten de rentes inmiddels weer op het niveau van maart dit jaar.
Ook in 2021 staat de Europese economie voor een aantal uitdagingen, waaronder de economische gevolgen van een tweede coronagolf en Brexit. De centrale bank zal ook volgend jaar de rentes laag houden om de economie te blijven stimuleren. Wij verwachten daarom dat de hypotheekrente op dit huidige lage niveau zal blijven.
De hypotheekrente die je betaalt is uiteindelijk niet alleen afhankelijk van de markt, maar ook van je persoonlijke situatie en de keuzes die je maakt.
Onze adviseurs bekijken graag welke geldverstrekkers voor jou het beste hypotheekaanbod hebben. Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan.