Home Nieuws NHG-hypotheek in 2022: nieuwe grens en voorwaarden

NHG-hypotheek in 2022: nieuwe grens en voorwaarden

In 2022 kun je een NHG-hypotheek afsluiten voor een huis tot 355.000 euro. Lees welke wijzigingen er nog meer voor de garantie gelden.

NHG-kostengrens in 2022 omhoog

De NHG-kostengrens is verhoogd om de garantie toegankelijk te houden bij de gestegen huizenprijzen. In 2022 kun je daarom een NHG-hypotheek afsluiten voor een huis tot 355.000 euro. Dit is 30.000 meer dan vorig jaar.

Neem je energiebesparende maatregelen, dan is de NHG-kostengrens dit jaar 376.300 euro.

Eenmalige NHG-premie gaat omlaag

Dit jaar is de eenmalige premie die je moet betalen voor een NHG-hypotheek 0,6%. Vorig jaar betaalde je nog 0,7% over de hypotheeksom. Met deze premie wordt het garantiefonds aangevuld waar de deelnemers op kunnen terugvallen.

Met de gestegen kostengrens komt dit in neer op een bedrag van maximaal € 2.130,-. De NHG-premie is eenmalig fiscaal aftrekbaar, samen met de andere financieringskosten voor de hypotheek.

Lees meer over de afwegingen voor ‘wel of geen NHG’.

Meer wijzigingen bij de NHG

  • Sinds vorig jaar is naast een fysieke taxatie ook de (goedkopere) desktoptaxatie toegestaan als waardebepaling bij de aankoop van een woning. Dit jaar wordt dit uitgebreid met afkoop erfpacht, verbouwing, energiebesparende maatregelen.
  • Een private leasecontract wordt vanaf 2022 volledig ingeschreven bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Dit in plaats van de eerdere 65%. Dit betekent dat private leaserijders dit jaar minder kunnen lenen.

NHG biedt een vangnet bij betalingsproblemen

De Nationale Hypotheek Garantie biedt een vangnet bij betalingsproblemen, bijvoorbeeld na het overlijden van een partner, bij een scheiding of werkloosheid. Ook kan onder voorwaarden een restschuld worden kwijtgescholden.

Door de extra zekerheid die een NHG-hypotheek biedt, geven veel geldverstrekkers korting op de hypotheekrente. Vergelijk hier de hypotheekrente met en zonder NHG.

Kopers kiezen minder vaak voor NHG

Er worden steeds minder hypotheken met NHG afgesloten, ook door starters. Dit komt met name omdat door de snel stijgende prijzen een koophuis vaker buiten de kostengrens valt. De vraag is of deze verhoging van de NHG-grens de garantie voor meer kopers toegankelijk maakt.

In het afgelopen kwartaal steeg de gemiddelde huizenprijs in Nederland met 19% naar 419.000 euro.

Tegelijkertijd nemen kopers meer risico om aan een koophuis te komen. Op deze verhitte huizenmarkt zijn maximale financiering en overbieden eerder regel dan uitzondering. De gevolgen als het misgaat zijn hierdoor groter. Een vangnet is dan meer dan welkom.

Vorig jaar pleitte NBG daarom al voor een verhoging van de NHG-kostengrens.

Wil jij weten wat jouw mogelijkheden zijn om te financieren met of zonder NHG? Laat je vrijblijvend bijpraten door een van onze adviseurs.

Onze adviseurs staan voor je klaar

Onze adviseurs zijn stuk voor stuk betrokken en sympathieke professionals. Ze blinken uit in daadkracht en expertise. Zij zijn altijd bereikbaar en altijd dichtbij. Ook bij jou in de buurt.

Arjen Sietsma - Hypotheekadviseur
Marchel Honders - Hypotheekadviseur
+79
Grens NHG-hypotheek stijgt in 2022 naar 355.000 euro