Home Nieuws Langer profiteren van de jubelton, regel het dit jaar

Langer profiteren van de jubelton, regel het dit jaar

Dat de jubelton komt te vervallen is al langer bekend. Inmiddels is er ook meer duidelijkheid over hoe deze eenmalig verhoogde schenkingsvrijstelling voor de eigen woning wordt uitgefaseerd. Wat blijkt? Wie dit jaar nog in actie komt kan langer gebruik maken van de ruime vrijstelling.

Wat houdt de schenkingsvrijstelling in?

De eenmalig verhoogde schenkingsvrijstelling voor de eigen woning is nu nog maximaal €106.671,-. Voorwaarde hierbij is dat de ontvanger van de schenking tussen 18 en 40 jaar oud is. Een familieband is niet verplicht.

Wel moet de schenking aantoonbaar worden gebruikt voor de eigen woning. Je kunt de schenking gebruiken om een woning te kopen, maar ook voor een investering in de woning (verbouwing of verduurzaming) of om de hypotheek af te lossen.

Daarnaast moet de schenking onvoorwaardelijk plaatsvinden. Het is bijvoorbeeld niet mogelijk om middels een herroepingsclausule de schenking terug te draaien

Op 1 januari 2023 wordt de schenkingsvrijstelling voor de eigen woning verlaagd naar maximaal €28.947,-.

Langer gebruik maken van de jubelton

Het is echter mogelijk om langer gebruik te maken van de jubelton. Wie namelijk in 2022 gebruik heeft gemaakt van de eenmalig verhoogde schenkingsvrijstelling voor de eigen woning, maar niet de volledige €106.671,-, kan het resterende deel alsnog in 2023 schenken (aanvullende schenking).

De ontvanger van de schenking heeft vervolgens tot uiterlijk 31 december 2024 om het schenkingsbedrag te besteden ten behoeve van de eigen woning. Let op dat er op het juiste moment en op de juiste wijze aangifte wordt gedaan door de ontvanger van de schenking.

Update: enige tijd was onduidelijk of er een minimaal bedrag in 2022 geschonken moet worden. Op de website van de Belastingdienst is hier nu duidelijkheid over gegeven:

‘Het maakt niet uit of u dit jaar een belastingvrije schenking krijgt die hoger of lager is dan de jaarlijkse vrijstelling in 2022 (€ 5.677 voor een schenking van uw ouder(s) en € 2.274 voor een schenking van andere personen).’

Zo regel je het

Om langer te gebruik te kunnen maken van de jubelton, is het zaak dat de schenker en de begiftigde dit jaar nog met elkaar om tafel gaan zitten om het volgende te regelen:

  • Samen spreken jullie af hoeveel maximaal geschonken gaat worden. Tip: leg de schenking vast in een schenkingsovereenkomst*.
  • De schenker maakt in 2022 al een deel van de schenking over met een passende omschrijving, bijvoorbeeld ‘voor de eigen woning’. Dit mag ook €1,- zijn.
  • De begiftigde doet aangifte schenkbelasting over 2022 (al ontvangen deel), in combinatie met een beroep op de verhoogde schenkingsvrijstelling.
  • De schenker heeft tot uiterlijk 31 december 2023 om het resterende deel van het afgesproken bedrag te schenken.
  • De begiftigde doet aangifte schenkbelasting over 2023 (resterende deel), opnieuw in combinatie met een beroep op de verhoogde schenkingsvrijstelling.
  • De begiftigde heeft tot 31 december 2024 om het schenkingsbedrag te besteden ten behoeve van de eigen woning.

Tip: wist je dat je overwaarde kunt gebruiken voor een belastingvrije schenking ‘met de warme hand’. Regel het nog dit jaar! De financieel adviseurs van NBG zijn beschikbaar om je hierbij te begeleiden.

*Zoals je ziet is deze regeling niet eenvoudig. Voor dit artikel hebben we dan ook de hulp ingeschakeld van notaris David Sjerp van het kantoor Schäfer Notarissen. Hij heeft ons bijvoorbeeld gewezen op de juiste wetteksten en de valkuilen.

Omdat de regeling ingewikkeld is en het vaak om grote bedragen gaat, raden we aan om de schenking goed vast te leggen in een schenkingsovereenkomst. Het beste ga je hiervoor naar een notaris, dan weet je zeker dat alles goed geregeld is.

Onze adviseurs staan voor je klaar

Onze adviseurs zijn stuk voor stuk betrokken en sympathieke professionals. Ze blinken uit in daadkracht en expertise. Zij zijn altijd bereikbaar en altijd dichtbij. Ook bij jou in de buurt.

Marius Krooshof - Hypotheekadviseur
Karin van Leeuwen - Hypotheekadviseur||SEH-logo
Joris Jan Waalder - Hypotheekadviseur
+80
Jubelton langer gebruiken