Home Nieuws Kunnen starters met studieschuld binnenkort meer hypotheek krijgen?

Kunnen starters met studieschuld binnenkort meer hypotheek krijgen?

Nibud is nauw betrokken bij de jaarlijkse vaststelling van de hypotheeknormen. In recent onderzoek concluderen zij dat een studieschuld momenteel te zwaar weegt bij de berekening van de maximale hypotheek. Nibud pleit daarom voor ruimere hypotheeknormen.

Studieschuld weegt minder zwaar door lage rentestand

De wegingsfactor van een studieschuld is 6 jaar geleden vastgesteld en sindsdien niet meer gewijzigd. De afgelopen jaren is de hypotheekrente flink gedaald, waardoor een studieschuld minder zwaar weegt op een hypotheek.

Met de huidige rente op studieschulden zou een wegingsfactor van 0,65% voor leningen aangegaan in het oude leenstelsel verantwoord zijn. Voor leningen aangegaan in het nieuwe leenstelsel zou dit 0,35% worden. Nu is de wegingsfactor nog respectievelijk 0,75% en 0,45%.

Mogelijk in 2021 tot 8.000 euro meer lenen bij een gemiddelde studieschuld

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft Minister Ollongren dat bij een gemiddelde studieschuld van 25.000 euro zo gemiddeld 7.000 tot 8.000 euro meer geleend kan worden. Dit geldt zowel voor studieschulden uit het oude als nieuwe leenstelsel.

De nieuwe wegingsfactor en methodiek worden naar verwachting deze zomer voorgelegd aan de branche. Gaan zij akkoord, dan wordt de ruimere leennorm opgenomen in de hypotheeknormen voor 2021.

Heb jij een studieschuld en ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor een hypotheek? Laat een hypotheekadviseur van NBG vrijblijvend een berekening maken.

Onze adviseurs staan voor je klaar

Onze adviseurs zijn stuk voor stuk betrokken en sympathieke professionals. Ze blinken uit in daadkracht en expertise. Zij zijn altijd bereikbaar en altijd dichtbij. Ook bij jou in de buurt.

Jeroen Willemsen
Bauke Brederveld - Hypotheekadviseur
+79
Kunnen starters met studieschuld binnenkort meer hypotheek krijgen?