Door de lage hypotheekrente van dit moment kiezen mensen voor een langere rentevastperiode, zowel bij aankoop als oversluiten. Maar is dit ook verstandig?
Lange rentevastperiode is een duidelijke trend
De hypotheekrente is historisch laag. Dit betekent ook dat de renteverschillen tussen de rentevastperiodes kleiner zijn geworden. Daarbij is de concurrentie op de lange rentes toegenomen omdat institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen, toetreden tot Nederlandse hypotheekmarkt. Recent hebben we Lot Hypotheken nog toegevoegd aan ons assortiment.
Was voorheen 10 jaar vast de meest gekozen rentevaste periode, dit is nu 20 jaar vast. Zelfs de hypotheekrente 30 jaar vast is aan een opmars bezig. Een duidelijke trend.
Is de hypotheekrente lang vastzetten verstandig?
Met een lange rentevastperiode legt u de lage hypotheekrente voor lange tijd vast. Deze zekerheid van een lage maandlast spreekt veel kopers aan. Maar ook huizenbezitters die hun hypotheek oversluiten. Door hun bestaande hypotheekcontract open te breken kunnen ook zij profiteren van de lage hypotheekrente van dit moment.
Met een lange rentevasteperiode kunt u ook meer lenen. Vanaf 10 jaar vast wordt de maximale hypotheek namelijk berekend op basis van de werkelijke hypotheekrente in plaats van de (hogere) toetsrente.
Tip: kies bij een lange rentevast periode voor een hypotheek met een verhuisregeling. U kunt uw hypotheek dan altijd meeverhuizen onder dezelfde voorwaarden.
Er zijn echter ook redenen om niet voor een lange hypotheekrente te kiezen:
-
Als de hypotheekrente verder daalt: Met een lange rentevastperiode wordt oversluiten naar een lagere hypotheekrente duurder.
-
U heeft de zekerheid niet altijd nodig: De renteverschillen zijn dan wel kleiner geworden, een langere rentevastperiode is nog altijd duurder. Deze zekerheid heeft u mogelijk niet nodig, bijvoorbeeld omdat u structureel aflost.
-
U gaat oversluiten, huren of emigreren: Het voordeel van een vaste rente stopt op het moment dat u de hypotheek volledig heeft afgelost.
- U kiest voor een NHG-hypotheek: De koopsom waarvoor u een hypotheek met NHG kunt afsluiten heeft een bovengrens. Als u in de toekomst een nieuw huis koopt boven de NHG-grens vervalt de garantie. Bij een aantal geldverstrekkers kunt u in dat geval de hypotheek (met de lage rente) niet meeverhuizen.
Uw financieel adviseur bij NBG helpt u met het maken van de juiste keuzes voor uw hypotheek. Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan.