Home Nieuws Grote steden willen woningbeleggers weren vanaf 2022

Grote steden willen woningbeleggers weren vanaf 2022

Gemeenten kunnen binnenkort woningbeleggers weren uit bepaalde wijken. Zij mogen daar dan geen goedkope en middeldure woningen meer opkopen voor verhuur. Een wetswijziging die dit mogelijk maakt gaat naar verwachting op 1 januari 2022 in.

Verschillende grote steden hebben al aangegeven een dergelijke opkoopbescherming volgend jaar te willen doorvoeren. Dit blijkt uit een rondgang door NOS onder de 10 grootste steden.

Amsterdam, Utrecht en Tilburg zien de opkoopbescherming het liefst voor de hele stad gelden. Onder andere Den Haag, Eindhoven en Groningen zijn wat voorzichtiger en spreken over ‘zo breed mogelijk inzetten’ of doen nog onderzoek.

Opkoopbescherming in wijken met schaarste aan goedkope en middeldure koopwoningen

Gemeenten kunnen de opkoopbescherming niet zomaar overal toepassen. Eerst moet worden onderbouwd in welke wijken schaarste zorgt voor een ‘onevenwichtige en onrechtvaardige’ situatie.

Ook moet de gemeente bepalen tot welke WOZ-waarde huizen onder de opkoopbescherming vallen. Dit alles om ervoor te zorgen dat de maatregel proportioneel, noodzakelijk en effectief wordt toegepast.

De 4 grote steden en Eindhoven geven aan gezamenlijk op te trekken om deze prijsgrens zo ruim mogelijk te stellen. Ook bij een eventuele rechtsgang denken ze zo sterker te staan.

Tegenstand valt dan ook zeker te verwachten. Vastgoed Belang, de vereniging van particuliere verhuurders van woningen, zei eerder al tegen de opkoopbescherming te zijn.

Een Haagse vastgoedbelegger zegt tegen NOS de maatregelen te begrijpen. Bijvoorbeeld om tegen te gaan ‘dat hele straten omgekat worden naar kamerbewoning’. Maar alles verbieden in de hele stad is volgens hem geen oplossing.

Starters trekken vaak aan het kortste eind op de woningmarkt

Wel of geen oplossing? Dat er problemen zijn op de woningmarkt is al langer duidelijk. Vandaag gaf de AFM aan zich zorgen te maken over starters die steeds meer risico nemen om een huis te kunnen kopen.

De toezichthouder constateert onder andere dat koopstarters studieschulden verzwijgen om meer te kunnen lenen. Volgens de AFM leent 20 tot 40 procent van hen tussen €50.000 en €70.000 meer dan de wettelijke norm toestaat.

En nog is dit vaak niet voldoende in de genoemde steden aan een huis te komen. Vorig jaar kwam een derde van alle verkochte woningen in de vier grote steden in het bezit van investeerders.

Een klein lichtpuntje voor starters is dat mensen hun huis liever verkopen aan particulieren dan aan een belegger. Dit blijkt uit een recent onderzoek van Funda en onze eigen peiling op via Linkedin. Het biedingsverschil moet dan niet groter zijn dan € 10.000,-.

Wil je meer kans maken op een koophuis, zonder onverantwoorde risico’s te nemen? Lees onze tips.

Onze adviseurs staan voor je klaar

Onze adviseurs zijn stuk voor stuk betrokken en sympathieke professionals. Ze blinken uit in daadkracht en expertise. Zij zijn altijd bereikbaar en altijd dichtbij. Ook bij jou in de buurt.

Robin van der Kolk - Hypotheekadviseur
Chantal Beckers-Pol - Hypotheekadviseur
+80
Grote steden willen woningbeleggers weren vanaf 2022