Home Nieuws Geen overdrachtsbelasting voor starters vanaf 2021 (definitief)

Geen overdrachtsbelasting voor starters vanaf 2021 (definitief)

Het is definitief: starters en jonge kopers hoeven vanaf 1 januari 2021 geen overdrachtsbelasting te betalen. Lees aan welke voorwaarde je moet voldoen.

Plan afschaffen overdrachtsbelasting voor starters aangepast

Op Prinsjesdag maakte het kabinet bekend de overdrachtsbelasting voor starters en jonge doorstromers tot 35 jaar per 1 januari helemaal te willen afschaffen.

Onder druk van oppositiepartijen GroenLinks en PvdA is hier later aan toegevoegd dat dit alleen geldt voor de aankoop van een huis tot 400.000 euro.

Om jonge kopers met plannen voor een huis van 4 ton of hoger tegemoet te komen, geldt nu een uitgestelde ingangsdatum.

  • Passeert de woning tussen 1 januari en 31 maart 2021 bij de notaris en ben je tussen 18 en 35 jaar, dan betaal je geen overdrachtsbelasting.
  • Vanaf 1 april 2021 geldt de aanvullende regel dat de woning niet duurder mag zijn dan 400.000 euro.

Welke besparing levert dit op?

Wanneer je op dit moment een huis van € 250.000 koopt, betaal je over dit aankoopbedrag 2% overdrachtsbelasting, € 5.000 dus. Omdat je met een hypotheek maar 100% van je woningwaarde kunt financieren, moet je nu nog € 5.000 zelf betalen. Wanneer je in 2021 een eerste huis koopt, levert je dat in dit voorbeeld een besparing van € 5.000 op.

Beleggers en tweede huizenbezitters gaan juist meer belasting betalen

Naast deze versoepeling gaat het kabinet de overdrachtsbelasting voor particuliere beleggers verhogen van 2 naar 8%. Deze maatregel geldt dan ook voor mensen die een tweede huis of een woning voor hun kind kopen.

Wordt een eerste woning met deze maatregel toegankelijker?

Het kabinet wil met deze plannen een eerste woning voor iedereen tussen de 18 en 35 jaar bereikbaarder maken.

Maar de kans bestaat dat je, ondanks deze tegemoetkoming, als starter nog steeds te maken krijgt met een tekort aan betaalbare woningen. Mogelijk gaan de huizenprijzen door toenemende concurrentie zelfs nog harder stijgen dan nu.
Ben jij een starter en benieuwd naar je (nieuwe) mogelijkheden? Maak eens een afspraak met een van onze adviseurs, zij vertellen je er graag meer over.

Onze adviseurs staan voor je klaar

Onze adviseurs zijn stuk voor stuk betrokken en sympathieke professionals. Ze blinken uit in daadkracht en expertise. Zij zijn altijd bereikbaar en altijd dichtbij. Ook bij jou in de buurt.

Jan Willem Verploegh - Hypotheekadviseur
Joris Jan Waalder - Hypotheekadviseur
+79