Home Nieuws Financiële hulp aan starters: wat is mogelijk?

Financiële hulp aan starters: wat is mogelijk?

Starters hebben het lastig op de woningmarkt. Gelukkig kunnen ze financiële hulp krijgen, waardoor de eerste koopwoning wél bereikbaar wordt. We bespreken de 5 regelingen voor starters van dit moment.

Beperkt woningaanbod voor starters

Recent in het nieuws: met een modaal inkomen (€38.000,-) is nog maar 1% van het woningaanbod te betalen. Voor tweeverdieners (modaal inkomen: €65.000,-) is de keuze iets ruimer, namelijk 20%. Maar ook voor hen is het grootste deel van het woningaanbod momenteel niet bereikbaar.

Het is geen wonder dat starters soms de moed verliezen. Uit een recent onderzoek van SNS onder jongvolwassenen (16 – 39 jaar) kwam naar voren dat 73% denkt dat deze generatie geen kans maakt op een koopwoning. Één op de drie stelt zelfs een grote beslissing uit, bijvoorbeeld het krijgen van kinderen, omdat ze geen geschikte woning kunnen vinden.

Dit onderstreept nog maar eens het belang om de 355.000 extra starterswoning voor 2030, waar minister De Jonge naar streeft, ook daadwerkelijk te halen.

Financiële hulp bij het kopen van een eerste woning

Wat in de berichtgeving onderbelicht blijft, is de financiële hulp aan starters zodat ze mogelijk toch een koopwoning kunnen kopen. Hypotheek specialist Thijs Berndsen noemt de belangrijkste regelingen waarmee starters meer kunnen lenen of waardoor een lagere investering nodig is om de eerste woning te kopen.

1) Aanvullende lening via SVn Starterslening

Om het verschil tussen de maximale hypotheek en de koopsom te overbruggen kan een starterslening worden aangevraagd. Afhankelijk van de gemeente waar de woning staat, kan zo’n €30.000,- extra worden geleend voor de aankoop ervan.

2) Schenking of familiehypotheek

In 2022 mogen kopers tot 40 jaar een belastingvrije schenking tot € 106.671,- ontvangen, ook wel de jubelton genoemd. Deze verruimde schenkingsvrijstelling komt volgend jaar te vervallen. Het is dus interessant om hier nu nog gebruik van te maken. Wist je dat je ook de overwaarde mag gebruiken voor een schenking?

Je kunt ook een familiehypotheek sluiten. In deze constructie waarbij de rente en aflossingsverplichting jaarlijks terug geschonken worden, ontstaat een verruimde mogelijkheid om toch een woning te kunnen kopen.

3) Garantstelling ouders

Ouders kunnen op 2 manieren garant staan voor de hypotheek. Ze kunnen meetekenen voor het deel van de hypotheek dat de starter momenteel niet kan dragen. Of ze kunnen borg staan voor de gehele hypotheeksom. Met een garantstelling starters bij een aantal geldverstrekker 25% of 30% meer hypotheek krijgen.

Om je een idee te geven van het verschil. Stel je kunt nu €250.000,- lenen, met borgstelling stijgt je leencapaciteit naar €325.000,-.

Voor de garantstelling wordt ook het inkomen van de ouders getoetst. Het voordeel is dat zij zonder eigen vermogen hun kind kunnen helpen.

4) Koopgarantregeling

Door te kopen met een koopgarantregeling krijg je korting op de koopsom. Starters kunnen daarmee kopen voor een prijs die 25 tot 30% lager is dan de marktwaarde. Deze prijsverlagende constructie wordt vaak aangeboden door een woningcorporatie of projectontwikkelaar.

Met een koopgarantregeling word je volledig eigenaar van de woning. Wel is sprake van een terugkoopgarantie. Je moet de woning dus verkopen aan de woningcorporatie of projectontwikkelaar. De winst bij verkoop, evenals een onverhoopt verlies, deel je in de verhouding koopsom en korting.

5) Nieuwbouwwoningen voor starters

Veel gemeenten reserveren een deel van de nieuwbouwwoningen voor starters. Deze starterswoningen moeten uiteraard betaalbaar zijn. Voordeel van nieuwbouw is dat de woning vaak aan alle duurzaamheidseisen voldoet. Heb je een inkomen van €33.000,- of hoger en koop je duurzame woning, dan mag je €9.000,- tot €25.000,- (afhankelijk van het energielabel) bij de maximale hypotheek optellen.

Kortom voor starters is vaak meer mogelijk! Maak een afspraak met een hypotheekadviseur van NBG en ontdek wat voor jou mogelijk is.

Onze adviseurs staan voor je klaar

Onze adviseurs zijn stuk voor stuk betrokken en sympathieke professionals. Ze blinken uit in daadkracht en expertise. Zij zijn altijd bereikbaar en altijd dichtbij. Ook bij jou in de buurt.

Marlou Koenraads - Hypotheekadviseur
Jan Willem Verploegh - Hypotheekadviseur
Paul Willemsen - Hypotheekadviseur
+79
Financiële hulp aan starters: wat is mogelijk?