Home Nieuws Energiebesparende maatregelen financieren? Wat is er mogelijk?

Energiebesparende maatregelen financieren? Wat is er mogelijk?

In de praktijk speelt verduurzaming vaak bij de aankoop van een nieuwe woning (je kunt dan meer lenen) of deze vraag wordt meegenomen bij het oversluiten of verhogen van de hypotheek.

Per 1 april is een kennis- en ervaringstoets niet altijd meer een nodig voor het verhogen van de hypotheek. Tot 25.000 euro en kun je eventueel zonder hulp je hypotheek verhogen.

We praten je graag bij in onderstaand artikel.

Duurzaam en uiteindelijk goed voor je portemonnee

Energiebesparende maatregelen zorgen op de eerste plaats voor een blijvend lage energierekening. Daarnaast komt verduurzaming ten goede aan de woningwaarde. Het is echter wel een extra investering wat gefinancierd moet worden. Maar met de lage rentestand en ruime financieringsmogelijkheden is de impact op de maandlast vaak niet groot. Ook kun je je overwaarde inzetten om de woning duurzaam te maken, bijvoorbeeld door je hypotheek te verhogen of een nieuwe (groene) hypotheek te sluiten.

2 miljoen woningen kunnen duurzaam betaalbaar verduurzaamd worden.

Toch blijft het vaak bij plannen om de woning te verduurzamen. Ze vragen zich af of de kosten opwegen tegen het voordeel. Dit is vaak het geval. Uit een recent onderzoek van Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) blijft dat twee miljoen woningen nu al betaalbaar te verduurzamen zijn.

De investeringen verdienen zich binnen 15 jaar en soms zelfs 10 jaar terug. De bewoner hoeven dus niet bang te zijn voor extra kosten.

Lees hier welke energiebesparende maatregelen het meeste opleveren.

Energiebesparende maatregelen financieren binnen je hypotheek

Voor het nemen van energiebesparende maatregelen kan de maximale hypotheek worden opgerekt tot 106%. Wie een duurzaam huis koopt, kan dus meer lenen op basis van zijn inkomen. Lees meer over de hypotheeknormen in 2022.

Verschillende geldverstrekkers bieden ‘groene hypotheekproducten’ aan. Je krijgt een rentekorting als je woning aan de duurzaamheidseisen van de bank voldoet.

Hypotheek verhogen zonder hulp

Om woningverduurzaming te stimuleren is het vanaf april mogelijk om de hypotheek te verhogen rechtstreeks bij de geldverstrekker en zonder kennis- en ervaringstoets. Je moet dan aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • De hypotheek wordt met maximaal € 25.000,- verhoogd.
  • Het hypotheekbedrag wordt aantoonbaar besteed aan verduurzaming van de woning.
  • De verhoging is binnen vijf jaar na het afsluiten van de hypotheek die op de woning is gevestigd.

Normaal gesproken is een advies nodig bij het verhogen van de hypotheek. Een uitzondering wordt gemaakt als je middels een toets kunt aantonen de risico’s van een hogere hypotheek te begrijpen.

Consumptieve lening voor verduurzaming

Heb je geen ruimte meer in je hypotheek? Je kunt ook een consumptieve lening afsluiten om energiebesparende maatregelen te nemen. De rente is dan vaak hoger, maar je kunt de lening kosteloos (zonder advieskosten) afsluiten.

Wanneer is verduurzamen voor jou interessant?

Heb je interesse in het verduurzamen van je woning en wil je weten hoe je dit het beste kunt financieren? Wij nemen graag de mogelijkheden met je door. Ga eens vrijblijvend in gesprek met een financieel adviseur van NBG.

Onze adviseurs staan voor je klaar

Onze adviseurs zijn stuk voor stuk betrokken en sympathieke professionals. Ze blinken uit in daadkracht en expertise. Zij zijn altijd bereikbaar en altijd dichtbij. Ook bij jou in de buurt.

Marius Krooshof - Hypotheekadviseur
Erik Nijssen - Hypotheekadviseur
+79