Home Nieuws Eindejaarstips voor (toekomstige) eigenwoningbezitters

Eindejaarstips voor (toekomstige) eigenwoningbezitters

Het jaar loopt ten einde. Dit is een goed moment om je financiën nog eens tegen het licht te houden. Door dit jaar nog actie te ondernemen kun je mogelijk besparen of een ander voordeel behalen.

Extra aflossen op de hypotheek

De hypotheekrente is dit jaar gestegen. Door extra af te lossen kun je versneld jouw rentelast verlagen. Ook daalt je hypotheeksom in verhouding tot de woningwaarde. Kom je hierdoor in een lagere risicoklasse, dan vervalt mogelijk je risico-opslag of kom je in aanmerking voor rentekorting.

Bij de meeste geldverstrekkers kun je jaarlijks 10% tot 20% boetevrij aflossen. Maar ook onbeperkt aflossen uit eigen middelen wordt aangeboden. Is aflossen voor jou voordelig? Een financieel adviseur van NBG berekent dit graag voor je.

Jubelton schenken (laatste kans)

De jubelton komt te vervallen. In 2023 is de verhoogde schenkingsvrijstelling voor de eigen woning nog maar €28.947,- en in 2024 verdwijnt dit belastingvoordeel helemaal.

Wil je graag nog een jubelton schenken, dan moet je dit jaar nog nog in actie komen. Het is namelijk mogelijk om de schenking te spreiden. Je schenkt dan dit jaar nog een bedrag voor de eigen woning en dit mag je in 2023 aanvullen tot €106.671,-.

De begunstigde doet bij de aangifte schenkingsbelasting over 2022 en 2023 een beroep op de verhoogde schenkingsvrijstelling. Vervolgens heeft de begunstigde tot 31 december 2024 de tijd om het schenking te besteden aan de eigen woning. Lees hier stap voor stap hoe je langer kunt profiteren van de jubelton.

Wist je dat het mogelijk is om een schenking te doen ‘met de warme hand’ uit de overwaarde. Hiermee bespaar je voor je kinderen erfbelasting. Ben je te laat voor de jubelton of heb je niet voldoende vermogen. Met een familiehypotheek of door garant te staan kun je ook kinderen helpen om een woning te kopen.

Vermogensbelasting over 2022

Aflossen of schenken werd vaak gedaan om de vermogensbelasting te verlagen of te voorkomen. Dat is sinds dit jaar minder noodzakelijk.

Door een nieuwe rekenmethode om het box 3-inkomen te bepalen, wordt beter rekening gehouden met de daadwerkelijke rendementspercentages. Ook wordt nu uitgegaan van de werkelijke verdeling tussen spaargeld en beleggingen. Hier lees je er meer over.

Hoewel minder zwaar, je vermogen boven de heffingsvrije grens (in 2022 is dit € 50.650,- of het dubbele voor fiscale partners) wordt wel degelijk belast. Dit kan reden zijn om toch je vermogen in box 3 te verlagen.

Aftrekposten inkomstenbelasting (box 1)

Een aantal aftrekposten voor de inkomstenbelasting, zoals hypotheekrente, partneralimentatie, giften, zorg- en reiskosten worden stapsgewijs afgebouwd. Dit raakt mensen die in de hoogste schijf van de inkomstenbelasting vallen en dus in 2022 meer verdienen dan € 69.398,-.

Voor hen is het interessant om bepaalde uitgaven nu te doen, tegen een aftrekpercentage van 40%. Volgend jaar is dit namelijk nog maar 36,93%. Ook kun je ervoor kiezen om uitgaven vooruit te doen. Bijvoorbeeld door alvast 6 maanden hypotheekrente vooruit te betalen. Bij een beperkt aantal geldverstrekkers kan dit: ASN Bank, ASR, BLG Wonen, Munt Hypotheken of NIBC.

Pensioengat? Gebruik je jaarruimte

Heb je een pensioengat, dan kun je dit fiscaalvriendelijk aanvullen door je jaarruimte te gebruiken. Dit kan tot 7 jaren terug, wanneer je langere tijd niet genoeg pensioen hebt opgebouwd. Op de website van de Belastingdienst kun je berekenen wat je jaarruimte is.

Een vakantiehuis of beleggingspand kopen

Volgend jaar gaat de overdrachtsbelasting voor een tweede huis omhoog van 8% naar 10,4%. Denk je eraan om een vakantiehuis, stacaravan, chalet of beleggingspand te kopen? Dan is het interessant om dit jaar nog te doen.

Laat je woning opnieuw taxeren

Nu de huizenprijzen niet meer stijgen en mogelijk zelfs iets gaan dalen, is dit een goed moment om je woning opnieuw te laten taxeren. U profiteert dan optimaal van de prijsstijging van de afgelopen jaren, bijvoorbeeld als u de overwaarde wilt verzilveren.

Ook is het verschil tussen de hypotheeksom en de woningwaarde vaak groter, waardoor u mogelijk in aanmerking komt voor een lagere hypotheekrente. Net als bij aflossen.

Je woning opnieuw taxeren hoeft niet duur te zijn. Vrijwel alle geldverstrekkers accepteren nu een zogenoemde desktoptaxatie. Deze kun je via NBG aanvragen en kost tussen €75,- en €90,-. Vraag je financieel adviseur bij NBG naar de mogelijkheden.

Regelingen om volgend jaar in de gaten te houden

  • Vanaf 2023 krijg je al subsidie bij één isolatiemaatregel. Nu is dit nog bij minimaal 2 maatregelen. Wel is het interessant om dit jaar al je energiebespaarbudget te regelen.
  • De grens voor de vrijstelling van overdrachtsbelasting voor kopers tussen 18 en 35 jaar gaat van €400.000,- naar €440.000,-. Ook de NHG-grens gaat omhoog naar €405.000,-.
  • Verwacht je volgend jaar een inkomensstijging, dan kun je mogelijk hypotheek krijgen. Ook telt vanaf 2023 het tweede inkomen voor 100% mee in de hypotheek berekening. Dit kan reden zijn om opnieuw een berekening te laten maten.
  • Een nieuw jaar is ook het moment dat veel subsidiepotten weer worden gevuld, waaronder die van die van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting. Een Svn-lening biedt onder andere steun aan starters en woningbezitters die willen verduurzamen of langer thuis blijven wonen.

Wil je dit jaar nog voordeel behalen of heb je plannen voor volgend jaar, bijvoorbeeld om te verhuizen, verduurzamen of je overwaarde gebruiken. Een financieel adviseur van NBG onderzoekt samen met jou de mogelijkheden. Maak vrijblijvend een afspraak.

Onze adviseurs staan voor je klaar

Onze adviseurs zijn stuk voor stuk betrokken en sympathieke professionals. Ze blinken uit in daadkracht en expertise. Zij zijn altijd bereikbaar en altijd dichtbij. Ook bij jou in de buurt.

Joris Jan Waalder - Hypotheekadviseur
Jeroen Verbeek - Hypotheekadviseur
+80
Eindejaarstips voor (toekomstige) eigenwoningbezitters