Home Nieuws Een camper financieren en verzekeren? Hier moet je op letten.

Een camper financieren en verzekeren? Hier moet je op letten.

Je pakt de camper, zoekt een mooie plek om naartoe te rijden en de vakantie kan beginnen. Gaan en staan waar en wanneer jij wilt; steeds meer mensen hebben hier behoefte aan. Dat zien we ook terug in de cijfers:

  • Voor de corona pandemie telde Nederland 127.471 campers, terwijl er op dit moment 167.471 kampeerauto’s rondrijden. Een stijging van maar liefst 30% in nog geen drie jaar tijd.
  • Een opvallend detail is dat de populariteit juist bij de jongere generatie (tot 45 jaar) toeneemt.

Niet gek, want in de drukke maatschappij waarin we leven en heel de dag door mailtjes en appjes ontvangen hebben we ook behoefte aan rust en ontspanning.

Een camper geeft je het ultieme gevoel van vrijheid. Je kunt op vakantie gaan wanneer je wilt en kiest en kijkt last minute waar het mooi weer is en boekt daar een staplek.

Hoe werkt dat overwaarde opnemen om een camper te kopen?

Het nadeel is dat een camper vaak een flinke investering vergt. Voor de Porsche onder de campers betaal je al gauw 300.000 euro. Gelukkig heb je rond de 40.000 euro ook al een goed onderhouden tweedehands camper van 10 jaar oud.

Dit is nog steeds een flink bedrag. Je kunt hiervoor sparen, maar steeds vaker wordt een camper gefinancierd vanuit de overwaarde.

De overwaarde is feitelijk gezien ook een ‘spaarpotje’, maar geld opnemen is lastiger dan bij een spaarrekening. Je moet namelijk een extra leningdeel opnemen en soms ook de hypotheek oversluiten naar een andere geldverstrekker.

Wat betaal ik extra per maand?

In onderstaand rekenvoorbeeld laten we zien wat de aanschaf van een camper per maand extra kost wanneer je de hypotheek oversluit. We gaan uit van een aflossingsvrij leningdeel met een hypotheekrente van 3,5%. Daarbij moet je rekening houden met de volgende kosten (aanschaf en financiering):

  • Aankoopprijs camper: €40.000,-
  • Kosten hypotheek: €3.000,-
  • Taxatierapport: €650,-
  • Notaris: €750,-

Totale benodigde hypotheek: €44.400,-

De totale kosten voor de aanschaf van de camper inclusief de financieringskosten bedragen € 44.400,-. Over dit bedrag betaal je alleen de rente van 3,5%. Dit komt neer op € 129,50 per maand.

Voor nog geen 130 euro per maand rij je dus al een in camper! Wil jij dit ook? Vraag een adviseur vrijblijvend naar de mogelijkheden.

Goed verzekerd op reis!

We vroegen Justin van Rooij, teamleider schadeverzekeringen bij NBG Hypotheken, waar je rekening mee moet houden bij de aankoop en verzekering van een camper. Zelf kocht hij vorig jaar een Hymer uit 2012. Dit jaar gaat hij voor het eerst met zijn gezin in de camper naar Italië.

‘’Als eerste is het belangrijk om na te denken over de manier waarop jij jouw camper wil verzekeren. Dit werkt hetzelfde als bij een auto; je kiest voor WA, WA beperkt casco of WA Casco Allrisk. Ook maak je de keuze of je pechhulp voor onderweg mee wilt verzekeren of niet.

Bedenk ook hoeveel kilometers je verwacht te maken. Dit is van belang voor de premie van de verzekering. Geef je minder kilometers op dan je daadwerkelijk gaat rijden, dan kan dit bij schade voor vragen vanuit de verzekeringsmaatschappij zorgen. Vaak zul je dan een bedrag aan premie bij moeten betalen.

Daarnaast speelt de stalling een rol bij jouw verzekering. Zet je de camper in een stalling dan is de kans op diefstal en brand door vandalisme veel kleiner. Je hoeft dan minder premie te betalen.’’

Nog een laatste tip van Justin: “ga je een tijdje niet met de camper weg. Dan kan het gunstig zijn om deze tijdelijk te schorsen. Let er wel op dat je dit weer aanzet, inclusief de verzekering, voordat je de weg op gaat.

We helpen je graag bij het kiezen van de juiste verzekering. Onze verzekeringsadviseurs staan voor je klaar.

Onze adviseurs staan voor je klaar

Onze adviseurs zijn stuk voor stuk betrokken en sympathieke professionals. Ze blinken uit in daadkracht en expertise. Zij zijn altijd bereikbaar en altijd dichtbij. Ook bij jou in de buurt.

Harrie Aaldring - Hypotheekadviseur
Rene Droste - Hypotheekadviseur
|
+78
Een camper financieren en verzekeren? Hier moet je op letten.