Home Nieuws ECB verhoogt de rente. Wat ga je ervan merken?

ECB verhoogt de rente. Wat ga je ervan merken?

De Europese Centrale Bank (ECB) gaat in juli de beleidsrentes verhogen. Dit is voor het eerst in 11 jaar. Deze omslag in het beleid van de centrale bank heeft gevolgen voor de hypotheekrente, spaarrente en onze pensioenen. We praten je bij.

Waarom verhoogt de ECB de rentes?

De ECB verhoogt de beleidsrentes om de inflatie te bestrijden. De prijzen voor voedsel en energie stijgen snel en dit voelen we allemaal in de portemonnee. De centrale bank komt nu in actie om deze prijsstijging af te remmen.

Lange tijd was het beleid van de ECB er juist op gericht om de prijzen op te drijven. Om de economie op gang te houden werden extreme maatregelen genomen. Maandelijks werden miljarden aan schulden van overheden en bedrijven opgekocht. Daarnaast konden banken gratis lenen van de centrale bank, terwijl spaargeld stallen geld kost.

Dit moest geld lenen en uitgeven aantrekkelijk maken. Je geld oppotten (sparen) werd juist ontmoedigd.

In juli komt een einde aan het opkoopprogramma. Daarnaast wordt een begin gemaakt met het stapsgewijs verhogen van de beleidsrentes. Daarmee wil de ECB het omgekeerde bewerkstelligen, namelijk dat we minder makkelijk geld lenen en uitgeven en dat we meer gaan sparen. Dit moet de economie afkoelen.

Ook de volgende rentestap is al aangekondigd voor september. ECB-president Christine Lagarde geeft aan door te willen gaan tot de inflatie weer op de beoogde 2% zit. Met deze gemiddelde prijsstijging denkt de centrale bank haar doel van prijsstabiliteit te kunnen bereiken.

Dit ga je merken van de rentestijging

Beleggers hielden er al langer rekening mee dat lenen duurder gaat worden. De afgelopen maanden steeg hierdoor de rente op de kapitaalmarkt (vraag en aanbod van langlopende leningen). Dit is weer een belangrijke graadmeter voor de lange hypotheekrente, bijvoorbeeld 20 jaar vast. De eerste helft van 2022 is de rente meer dan verdubbeld.

Ook ons pensioengeld is vaak belegd in deze langlopende leningen. De afgelopen maanden steeg dan ook de dekkingsgraad, waardoor het gevaar van pensioenkortingen vooralsnog is afgewend.

De grootste omslag zit bij de kortlopende leningen. Deze zijn vaak rechtstreeks gekoppeld aan de ECB-rentes. Heb je bijvoorbeeld een hypotheek met een variabel of Euribor tarief, dan krijg je binnenkort voor het eerst te maken met een hogere rente.

Voor spaarders is dit goed nieuws, al moet je niet direct op een hogere spaarrente rekenen. Het tarief waartegen banken spaargeld kunnen stallen bij de ECB gaat in juli van -0,5% naar -0,25% en in september de stap naar 0%. Vooral banken krijgen zo wat lucht, waardoor een negatieve spaarrente minder snel noodzakelijk is.

Naar verwachting stijgen de rentes de komende maanden verder. Dit kan een reden zijn om nu in actie te komen, bijvoorbeeld als u wilt oversluiten of overwaarde opnemen. De adviseurs van NBG helpen u graag bij het kiezen voor de juiste hypotheekoplossing. Maak direct een afspraak.

Onze adviseurs staan voor je klaar

Onze adviseurs zijn stuk voor stuk betrokken en sympathieke professionals. Ze blinken uit in daadkracht en expertise. Zij zijn altijd bereikbaar en altijd dichtbij. Ook bij jou in de buurt.

Marius Krooshof - Hypotheekadviseur
Jan Dijkerman Financieel Adviseur NBG Hypotheken
+74
ECB verhoogt de rente. Wat ga je ervan merken?