Home Nieuws Dit merken (toekomstige) huiseigenaren van het coalitieakkoord

Dit merken (toekomstige) huiseigenaren van het coalitieakkoord

Na 9 maanden formeren is gisteren het coalitieakkoord van het kabinet Rutte 4 gepresenteerd. De coalitiepartners VVD, D66, CDA en ChristenUnie hebben gekozen voor de titel: omzien naar elkaar, vooruitkijken naar de toekomst.

Met onder andere lastenverlichtingen, een huis voor iedereen en verduurzaming moet deze ambitie worden waargemaakt.

We bekeken de plannen voor (toekomstige) huiseigenaren.

Hervorming woningmarkt

Het kabinet Rutte 4 onderkent dat veel Nederlanders momenteel geen passende woning kunnen vinden. Met een aantal hervormingen wil het kabinet ‘een woning voor iedereen’ prioriteit geven.

  • Per 2024 vervalt de jubelton. Deze belastingvrije schenking voor de woning is populair, maar drijft ook de huizenprijzen op. Het is nog 2 jaar mogelijk om ruim een ton belastingvrij te schenken, waarbij de schenking binnen 3 jaar gebruikt moet worden voor de woning.
  • Het kabinet wil de woningbouw opvoeren naar 100.000 huizen per jaar. Ten minste twee derde daarvan moet betaalbaar zijn. Dit betekent tot de NHG-grens (in 2022 is deze 355.000 euro).
  • De hypotheekmogelijkheden van starters worden verruimd. Voortaan is de actuele stand van de studieschuld bepalend voor de hypotheek. Nu wordt veelal nog gerekend met de beginschuld.
  • Voor senioren wordt het makkelijker om hun overwaarde te verzilveren.
  • De overdrachtsbelasting voor woningbeleggers gaat van 8% naar 9%.

Veel blijft ook hetzelfde onder Rutte 4. Zo wordt de maximale hypotheek ten opzichte van de woningwaarde niet aangescherpt. Deze blijft gedurende de kabinetsperiode 100% en 106% bij energiebesparende maatregelen.

Ook de hypotheekrenteaftrek wordt niet genoemd in het coalitieakkoord. Het kabinet handhaaft de huidige afbouw van de maximale renteaftrek naar 37,05% in 2023.

Verduurzaming huizen

Het nieuwe kabinet heeft ook ambitieuze plannen om huizen te verduurzamen. Volgens het coalitieakkoord kunnen huizenbezitters binnenkort subsidie krijgen voor de volgende maatregelen:

  • Woningisolatie: huizenbezitters worden actief benaderd in het kader van een langjarig Nationaal Isolatieprogramma. De lage- en middeninkomens krijgen daarbij extra ondersteuning.
  • (Hybride)warmtepompen: met een subsidie voor de meerkosten moeten huishoudens vaker kiezen voor een (hybride) warmtepomp.

Lees meer over energiebesparende maatregelen financieren.

Plannen die van invloed zijn op je portemonnee

  • De kinderopvang van werkende ouders wordt gratis.
  • Met een Box 3-heffing op basis van het werkelijke rendement wordt sparen eerlijker belast. Daarnaast wordt vanaf 2023 het heffingsvrije vermogen in box 3 verhoogd naar 80.000 euro.
  • Het minimum uurloon op basis van de 36-urige werkweek gaat in stappen omhoog naar 11,73 euro (+7,5%). Ook de uitkeringen stijgen, maar de AOW blijft gelijk.
  • De belasting op suikerhoudende producten en tabak gaat omhoog. Ook kijkt het kabinet naar btw-tarief voor groente en fruit van 0%.
  • Ook de belasting op vliegtickets gaat omhoog en rekeningrijden wordt ingevoerd. Dit moet de uitstoot van fossiele brandstof verlagen.
  • Vanaf 2023 komt de basisbeurs terug. Studenten die het vanaf 2015 zonder studiebeurs moesten doen krijgen een compensatie.
  • De zelfstandigenaftrek wordt versneld afgebouwd.

Mogelijk zijn deze nieuwe kabinetsplannen aanleiding om naar je hypotheek te kijken. Bijvoorbeeld de mogelijkheden om een schenking te doen met je overwaarde. Vraag het gerust aan een van onze adviseurs. Zij staan voor je klaar!

Onze adviseurs staan voor je klaar

Onze adviseurs zijn stuk voor stuk betrokken en sympathieke professionals. Ze blinken uit in daadkracht en expertise. Zij zijn altijd bereikbaar en altijd dichtbij. Ook bij jou in de buurt.

Peter van Strijen
Joris Jan Waalder - Hypotheekadviseur
Marius Krooshof - Hypotheekadviseur
+81
Dit merken eigenwoningbezitters van het coalitieakkoord