De aflossingsvrije hypotheek is de laatste jaren veel negatief in het nieuws. De nadruk ligt dan vooral op ouderen in het nauw, situaties waarin het mis gaat en de gevaren van een aflossingsvrije hypotheek.
Wie deze krantenkoppen heeft gezien vraagt zich ongetwijfeld af of een aflossingsvrije hypotheek nog wel geoorloofd is?
Wij vinden van wel en leggen je graag uit wanneer een aflossingsvrije hypotheek nog passend is.
Waarom gebruikmaken van een aflossingsvrije hypotheek?
Een aflossingsvrije hypotheek heeft als belangrijkste voordeel de lagere maandlasten. Ook maak je met een aflossingsvrije hypotheek optimaal gebruik van de hypotheekrenteaftrek. En het houdt je financiële situatie juist flexibeler wanneer je spaart in plaats van aflost.
Wie kan er gebruikmaken van een aflossingsvrije hypotheek?
Huizenbezitters met een bestaande aflossingsvrije hypotheek hebben nog altijd ruime mogelijkheden om opnieuw te kiezen voor aflossingsvrij. Vaak met behoud van hypotheekrenteaftrek. Heb jij overwaarde op je woning? Dan is zelfs een volledig aflossingsvrije hypotheek mogelijk.
Ook wie na 2013 voor het eerst een hypotheek sluit, kan nog kiezen voor aflossingsvrij. Houd er rekening mee dat de hypotheekrenteaftrek dan (deels) vervalt. De vraag is hoe erg dit is. Door afbouw van de renteaftrek en de lage rentestand wordt dit belastingvoordeel namelijk steeds kleiner.
We adviseren regelmatig starters en jonge huizenbezitters om gedeeltelijk aflossingsvrije hypotheek te nemen. Wanneer je in een levensfase met opgroeiende kinderen zit, komen lagere maandlasten vaak wel gelegen.
Een aflossingsvrije hypotheek is en blijft maatwerk
Niet alle geldverstrekkers gaan even soepel om met de aflossingsvrije hypotheek. Soms is het mogelijk om tot maar 50% van de woningwaarde aflossingsvrij te lenen. Ook rekenen sommige geldverstrekkers een opslag op de hypotheekrente wanneer er niet wordt afgelost.
Vergelijk de hypotheekrente met en zonder aflossen.
NBG heeft toegang tot alle geldverstrekkers en kan je zo over de best passende aflossingsvrije hypotheek adviseren. Ons advies wordt altijd onderbouwd met een financieel plan.
Toekomstbestendigheid van een aflossingsvrije hypotheek
Aan het einde van de looptijd, vaak na 30 jaar, mag de bank de resterende hypotheeksom opeisen. Als er niet is afgelost of gespaard, moet een nieuwe financiering worden aangegaan.
Deze nieuwe hypotheek moet natuurlijk ook betaalbaar zijn. Je moet daarbij met een aantal wijzigingen rekening houden:
- De hypotheekrenteaftrek vervalt na 30 jaar;
- Je hebt mogelijk een lager (pensioen) inkomen;
- De bank kan vragen om de nieuwe hypotheek wel af te lossen.
Ook moet de nieuwe hypotheek passen binnen de dan geldende hypotheeknormen. Vaak wijzen klanten dan op de toegenomen woningwaarde. Maar let op, de hypotheek wordt getoetst op de woningwaarde én het inkomen.
Het is goed met enige regelmaat stil te staan bij je keuze voor aflossingsvrij. Past de hypotheek nog wel bij je situatie en wensen. NBG biedt hiervoor een update-gesprek aan met je hypotheekadviseur. Samen bespreken jullie of de hypotheek nog bij je past, zowel nu als in de toekomst.