Hypotheek oversluiten

Home Jouw situatie Hypotheek oversluiten

Mijn eerste woning kopen

Hypotheek oversluiten

De tip van onze adviseur

“Oversluiten kan heel interessant zijn om je maandlasten te verlagen. We kijken altijd of de besparing opweegt tegen de oversluitkosten. Ook kijken we samen of de eerder gekozen hypotheekvorm nog bij je past. Oversluiten is ook een goed moment om na te denken of je nog andere woonwensen hebt. Denk bijvoorbeeld aan een uitbouw of aan verduurzaming van je woning.”

Simone de Haan

Hypotheekadviseur

Een afspraak maken met een van onze adviseurs?

Vragen bij de aankoop van jouw eerste woning

Wanneer is oversluiten gunstig voor mij?

Dat verschilt per situatie. Wellicht ben je van plan binnen afzienbare tijd te verhuizen. Ook je huidige financiële situatie speelt natuurlijk een belangrijke rol. De mogelijke boeterente is vaak bepalend in je afweging. Soms kan het voordeliger zijn om rentemiddeling aan te vragen in plaats van de hypotheek over te sluiten. Wij leggen alle opties naast elkaar, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

Zijn er nog andere manieren om mijn maandlasten te verlagen?

Er is vaak meer mogelijk dan je denkt. Bijvoorbeeld wanneer de waarde van je woning flink is gestegen. Dan kan het zijn dat je recht hebt op ‘rentekorting’. Maar er zijn ook andere opties. Maak een afspraak en neem daarbij de gegevens van je huidige hypotheek mee. Dan helpen wij je snel verder.

Wat is het verschil tussen rentemiddeling en oversluiten?

Als je tijdens de looptijd van je hypotheek het contract openbreekt, kan een hypotheekaanbieder hier een boete voor in rekening brengen. De aanbieder loopt immers inkomsten mis. Bij rentemiddeling houd je je contract bij dezelfde hypotheekaanbieder. Deze verrekent de boete in het nieuwe rentepercentage. Bij oversluiten wordt de boete ineens geïncasseerd. In sommige gevallen mag je de boete meenemen in de nieuwe hypotheeksom.

Is een boeterente fiscaal aftrekbaar?

Als je rentevaste periode nog lang loopt, kan de boeterente bij oversluiten hoog uitvallen. Dat kunnen we helaas niet veranderen. Wel kunnen we de situatie goed voor je doorrekenen, zodat je in elk geval niet te veel betaalt. Boeterente mag je eenmalig aftrekken van de inkomstenbelasting in het jaar waarin je de hypotheek hebt overgesloten. De overige oversluitkosten zijn ook eenmalig aftrekbaar.

Staat je vraag er niet tussen? Stel hem dan aan ons via

Wij helpen je graag verder

Kennismaking

Maak een gratis kennismakingsafspraak met een adviseur bij jou in de buurt.

Vrijblijvend

Adviesgesprek

Onze adviseur kijkt samen met jou welke hypotheekaanbieder het beste past.

Online of bij je thuis

Regelen van aanvraag

Wij regelen de hypotheekaanvraag voor je en zorgen dat alles netjes en op tijd rond is.

Je eigen klantportaal

Vrijblijvend kennismaken met NBG?

Uitgelichte artikelen

Bekijk meer artikelen

Heb je een vraag of wil je een afspraak maken?
Neem contact met ons op.

Heb je een dringende vraag? Dan staan onze adviseurs zowel telefonisch als via WhatsApp ook buiten de reguliere openingstijden voor jou klaar!