Hypotheek en scheiden

Home Jouw situatie Hypotheek en scheiden

Hypotheek en scheiden

Jullie gaan uit elkaar, er komt veel op je af. Zeker wanneer je samen een huis met hypotheek hebt, moet er op tijd het nodige geregeld worden.

Blijf jij of je ex-partner in de koopwoning wonen of moet het huis verkocht worden? De opgebouwde waarde moet bijvoorbeeld verdeeld worden. Om goede afspraken te kunnen maken, is het zaak om eerst meer inzicht te krijgen in je financiële mogelijkheden.

Wij helpen je meer duidelijkheid te krijgen, zodat jij in deze vaak emotionele periode, toch de juiste keuzes maakt.

Neem direct contact op met een gespecialiseerde hypotheekadviseur bij jou in de buurt.

De tip van onze adviseur

“Wanneer het besluit valt om te gaan scheiden, is het belangrijk om zo vroeg mogelijk in het traject een financieel adviseur aan te haken. Zo voorkom je dat je afspraken maakt, die later niet te verwezenlijken zijn. Een veelvoorkomende wens is dat een van de ex-partners in het huis wil blijven wonen. Vaak wordt er gedacht dat dit niet tot de mogelijkheden behoort. Niet altijd terecht. Laat je daarom eerst goed informeren door mij of een van mijn collega’s.”

Michiel Blott

Hypotheekadviseur

Een afspraak maken met een van onze adviseurs?

Vragen bij de aankoop van jouw eerste woning

Hoe kan ik mijn partner uitkopen?

Wanneer je je partner uitkoopt, betekent dit dat je de hypotheek alleen moet kunnen dragen. De hypotheekverstrekker beoordeelt of je voldoende inkomen hebt om deze lasten te kunnen betalen.

Moet je bijvoorbeeld alimentatie betalen, dan krijg je mogelijk minder hypotheek.

Tegenwoordig is er vaak overwaarde op de woning. De vertrekkende partner maakt dan aanspraak op de helft van deze overwaarde. Dit verschuldigde bedrag aan de ex-partner kan mogelijk worden opgenomen in je hypotheek. Mocht er toch sprake zijn van onderwaarde, moet juist de partner die vertrekt geld toeleggen.

Onze rekenhulp geeft een eerste indruk van wat je kunt lenen. Echtscheiding is echter maatwerk. Banken gaan in deze situatie vaak coulanter met de hypotheeknormen.

Lees meer in dit artikel

Kan ik alvast een huis kopen terwijl de scheiding nog niet rond is?

Koop je een woning vóórdat het verzoek tot echtscheiding is ingediend, dan valt deze in de gemeenschap.

Wanneer jullie in gemeenschap van goederen getrouwd zijn, en/of het verzoek tot echtscheiding is nog niet ingediend, heb je voor de koop van een nieuwe woning toestemming nodig van je (ex-)partner. Je kunt deze toestemming in het echtscheidingsconvenant opnemen. Je (ex-)partner geeft daarbij aan geen mede-eigenaar te worden van de woning. Wanneer jullie definitief gescheiden zijn, zal de woning met terugwerkende kracht in het privé-vermogen vallen.

Weigert je (ex-)partner toestemming te verlenen en is hiervoor geen gegronde reden, dan kun je aan de rechter een verzoek tot machtiging indienen. Deze machtiging maakt het dan alsnog mogelijk om de woning privé te kopen.

Wat is de invloed van alimentatie op mijn hypotheek?

Als je alimentatie ontvangt of betaalt, kan dat gevolgen hebben voor je (nieuwe) hypotheek. Bij het verstrekken van een hypotheek kijkt de bank namelijk naar je opgebouwde vermogen, je inkomen en je financiële verplichtingen.

Als je alimentatie ontvangt, betekent dit niet persé dat je een hogere hypotheek kunt afsluiten. Kinderalimentatie wordt namelijk niet als inkomen gezien. Eventuele partneralimentatie wel. Het is echter voor de bank wel een onzekere inkomensfactor, omdat partneralimentatie niet voor altijd is.

Als je kinderalimentatie betaalt, heeft dit geen invloed op de hoogte van een nieuwe hypotheek. Partneralimentatie ziet de bank wel als een financiële verplichting. Je kunt daardoor dus minder geld lenen. De regels per hypotheekverstrekker lopen uiteen. Neem contact op met een van onze hypotheekadviseurs. Zij vertellen je hier graag meer over.

Staat je vraag er niet tussen? Stel hem dan aan ons via

Wij helpen je graag verder

Kennismaking

Maak een gratis kennismakingsafspraak met een adviseur bij jou in de buurt.

Vrijblijvend

Adviesgesprek

Onze adviseur kijkt samen met jou welke hypotheekaanbieder het beste past.

Online of bij je thuis

Regelen van aanvraag

Wij regelen de hypotheekaanvraag voor je en zorgen dat alles netjes en op tijd rond is.

Je eigen klantportaal

Vrijblijvend kennismaken met NBG?

Uitgelichte artikelen

Bekijk meer artikelen

Heb je een vraag of wil je een afspraak maken?
Neem contact met ons op.

Heb je een dringende vraag? Dan staan onze adviseurs zowel telefonisch als via WhatsApp ook buiten de reguliere openingstijden voor jou klaar!