Home Nieuws Zelf sparen voor uw pensioen

Zelf sparen voor uw pensioen

U wilt na uw carrière van uw welverdiende pensioen gaan genieten. Of dit nu betekent genieten van de rust of juist veel ondernemen, u wilt er in ieder geval niet op achteruit gaan. Maar verdwijnen de enveloppen van uw pensioenfonds ongeopend in een la? U denkt misschien: “dat is toch iets voor later” of “dat zal wel goed geregeld zijn”. Een goed pensioen is echter geen vanzelfsprekendheid meer. Een aantal ontwikkelingen maken dat het tijd is om uw pensioen eens onder de loep te nemen.

Een vanzelfsprekendheid

Lange tijd was een goed pensioen een vanzelfsprekendheid. De hoogte van uw pensioen wordt bepaald door drie groepen: de overheid, het pensioenfonds en uzelf. Van de overheid ontvangt u AOW en via uw werkgever bent u aangesloten bij een pensioenfonds. Om uw pensioen aan te vullen spaart u zelf ook nog wat, vaak via een lijfrentepolis. Dit systeem heeft jarenlang zonder problemen gefunctioneerd.

Haarscheurtjes

Door de recente economische ontwikkelingen staat uw pensioen onder druk. Zowel in de basis (AOW en pensioenfonds) als in de aanvulling (lijfrentepolis) komen haarscheurtjes.

  • De overheid wil graag de AOW premie in stand houden. Hiervoor wordt de pensioenleeftijd verhoogd, in eerste instantie naar 67. Ook de pensioenpremie op uw salaris wordt verhoogd. U moet dus langer en meer sparen voor hetzelfde pensioen.
  • De financiële positie van de pensioenfondsen gaat achteruit. Door tegenvallende beleggingsresultaten hebben pensioenfondsen moeite om aan hun verplichtingen te voldoen. De Nederlandse Bank heeft bekend gemaakt dat 125 pensioenfondsen dit jaar zullen aankondigen dat ze de pensioenen moeten verlagen.
  • Ook de opbrengst uit uw lijfrentepolis valt mogelijk tegen op de einddatum. De verzekeraars die uw geld beleggen hebben ook last van tegenvallende beleggingsresultaten. In het jaarlijkse overzicht van uw lijfrente polis ziet u het opgebouwde kapitaal.

Oude sok

Wilt u na uw carrière verzekerd zijn van een goed pensioen? U bent dan in toenemende mate op uzelf aangewezen. De optie ‘oude sok’ is te risicovol en ook groeit uw vermogen dan niet mee met de waardestijging van goederen. Er zijn verschillende manieren om veilig voor uw pensioen te sparen.

NBG helpt u om de touwtjes van uw pensioen zelf in handen te nemen.

Onze adviseurs staan voor je klaar

Onze adviseurs zijn stuk voor stuk betrokken en sympathieke professionals. Ze blinken uit in daadkracht en expertise. Zij zijn altijd bereikbaar en altijd dichtbij. Ook bij jou in de buurt.

Patrick de Velde Harsenhorst - Hypotheekadviseur
Steven van Koppen - Hypotheekadviseur
+80

Plaats een reactie