Home Nieuws Meer doen met uw spaargeld

Meer doen met uw spaargeld

De spaarrente is momenteel laag. Welke alternatieven zijn er om uw vermogen te laten groeien? NBG zet ze op een rijtje.

Minder waard

De inflatie is regelmatig hoger dan de spaarrente (bekijk de actuele spaarrente op FX.nl). Dit betekent dat het prijspeil harder stijgt dan de waarde van uw spaargeld. Uw spaargeld wordt dus op termijn minder waard. Graag zetten voor u op een rijtje wat u nog meer met uw spaargeld kunt doen.

Meer doen met uw spaargeld

1.    Leningen aflossen

Een consumptief krediet is een goede oplossing wanneer u even geld tekort komt. Lenen is echter ook relatief duur en vaak zonder fiscale aftrek. Het (deels) aflossen van lopende consumptieve kredieten met uw spaargeld levert direct een aanzienlijke winst op.

2.    Hypotheek aflossen

In sommige gevallen kan het interessant zijn om uw hypotheek af te lossen met spaargeld. Met name wanneer de woning/ hypotheek onder water staat. Aflossen is een flinke wijziging van uw hypotheek. Vraag daarom altijd advies van uw adviseur.

3.    Deposito sparen

Door uw spaargeld (deels) voor langere tijd vast te zetten, krijgt u een hogere spaarrente. Hierbij geldt: hoe langer u het geld vast zet, des te hoger de spaarrente (bekijk de actuele depositorente op FX.nl). Ben er zeker van dat u het spaargeld op een deposito rekening niet nodig heeft. Wanneer u het geld toch moet opnemen, dan betaalt u hierover een boeterente.

4.    Beleggen

Beleggen levert in de meeste gevallen meer rendement op dan sparen. U loopt echter ook meer risico. U heeft, anders dan bij sparen, geen garantie op vermogensgroei. Bij beleggen kan uw vermogen zelfs minder waard worden. Voor u het besluit neemt om te gaan beleggen, is het belangrijk om na te gaan hoeveel risico u wilt en kunt nemen.

Er bestaan vele vormen van beleggen. Bij NBG werken we daarom met een beleggersprofiel. Op basis van uw financiële situatie en voorkeuren, adviseren we u een beleggingsproduct dat bij u past.

5.    Pensioensparen

Een goed pensioen is geen vanzelfsprekendheid meer. Nu de AOW leeftijd hoger wordt en de pensioenfondsen gaan korten, wordt de eigen aanvulling steeds belangrijker. U kunt uw spaargeld inzetten om uw pensioen in eigen hand te nemen. Door te kiezen voor een lijfrentepolis of een bankspaarrekening bouwt u fiscaal gunstig vermogen op voor uw pensioen.

6.    Investeren in uw woning

Door uw spaargeld te investeren in uw woning (bijvoorbeeld een nieuwe badkamer, maar ook achterstallig onderhoud) vergroot u uw woonplezier. Daarbij is een investering in uw woning in veel gevallen waardevast. U verhoogt dus in veel gevallen de waarde van de woning. Kiest voor een ‘groene investering’ in uw woning (bijvoorbeeld zonnepanelen of een HR ketel), dan heeft u ook nog eens het voordeel van energiebesparing.

U kunt uw spaargeld ook investeren in een nieuwe woning. De woningmarkt is een echte kopersmarkt geworden (een ruime keuze voor een goede prijs). Tel daarbij op de lage hypotheekrente op dit moment. Dit kan een goed moment zijn om te investeren in een nieuwe woning.

Geen alternatief

Deze opties zijn geen alternatief voor sparen. Elk huishouden heeft namelijk een potje (vrij opneembaar) nodig om onverwachte kosten op te vangen, bijvoorbeeld wanneer de auto kapot gaat. Houd daarom altijd spaargeld achter de hand.

Advies nodig?

NBG helpt u om meer te doen met uw spaargeld.

Onze adviseurs staan voor je klaar

Onze adviseurs zijn stuk voor stuk betrokken en sympathieke professionals. Ze blinken uit in daadkracht en expertise. Zij zijn altijd bereikbaar en altijd dichtbij. Ook bij jou in de buurt.

Bert Adolfs - Hypotheekadviseur
Jeroen Verbeek - Hypotheekadviseur
Claudia Admiraal - Hypotheekadviseur|
+80

Plaats een reactie