Home Nieuws Hypotheeknormen voor 2017

Hypotheeknormen voor 2017

Hoeveel kunt u in 2017 lenen? We zetten de wijzigingen voor de maximale hypotheek op een rij en geven een berekening.

Hypotheeknormen zijn bekend

De hypotheeknormen worden elk jaar opnieuw bepaald. Uw maximale hypotheek wijzigt daarom gedurende de tijd. Dit heeft gevolgen voor wanneer u een woning gaat kopen of bij oversluiten. Een nieuwe hypotheek wordt namelijk getoetst aan de nieuwe normen.

Bereken uw maximale hypotheek onder de huidige normen.

Hoeveel kunt u lenen?

Hoeveel u kunt lenen is onder andere afhankelijk van uw inkomen, de woningwaarden en of u kiest voor NHG. De afgelopen jaren is de zijn de hypotheeknormen op deze punten strenger geworden. De maximale hypotheek daalt, waardoor meer eigen geld moet worden ingebracht om dezelfde woning te financieren.

De wijzigingen op een rij

In 2017 is dit niet anders. Wel kan weer iets meer geleend worden op basis van het inkomen, met name door tweeverdieners. Volgend jaar wordt voor het eerst rekening gehouden met de lage hypotheekrente van dit moment. We zetten de gewijzigde hypotheeknormen voor u op een rij.

Maximale hypotheek op basis van de woningwaarde

De maximale hypotheek op basis van de woningwaarde wordt stapsgewijs verlaagd naar 100%. In 2017 zijn we toe aan de voorlaatste stap en kunt u 101% van de woningwaarde lenen. Dit is inclusief de bijkomende kosten voor het afsluiten van de hypotheek. Bij energiebesparende voorzieningen kan de maximale hypotheek worden opgerekt tot 106% van de woningwaarde.

Maximale hypotheek op basis van het inkomen

Het Nibud adviseert de regering jaarlijks over het percentage van het inkomen dat mag worden gebruikt voor de hypotheek.

  • Omdat het inkomen van veel huishoudens in 2017 stijgt, kan volgend jaar iets meer geleend worden.
  • Tweeverdieners mogen in 2017 het tweede (laagste) inkomen voor 60% laten meetellen voor de hypotheek, nu is dit nog 50%. Tweeverdieners kunnen dus meer lenen.
  • Bij een Nul-op-de-meter-woning mag volgend jaar € 25.000,- bij de maximale hypotheek worden opgeteld.

Wie gebruik maakt van de lage hypotheekrente van dit moment, kan mogelijk in 2017 minder lenen. Dit moet betalingsproblemen bij een toekomstige rentestijging voorkomen. Bij een hyotheekrent onder 2% is de leencapaciteit fors lager.

In een aantal rekenvoorbeelden laten we zien hoe dit uitpakt in de praktijk.

Maximale hypotheek onder NHG

In 2017 kunt u een woning tot € 245.000,- financieren met Nationale hypotheek garantie. In 2016 was deze grens voor een NHG-hypotheek € 231.132,-. Volgend jaar is de NHG-grens voor het eerst gekoppeld aan de huizenprijs en ontwikkelt deze mee met de woningmarkt. Verder worden bij een NHG-hypotheek de reguliere hypotheeknormen gevolgd.

Benieuwd naar u hypotheekmogelijkheden en of het interessant is om nu een hypotheek te sluiten of te wachten? Vraag vrijblijvend advies bij een hypotheekadviseur van NBG.

Onze adviseurs staan voor je klaar

Onze adviseurs zijn stuk voor stuk betrokken en sympathieke professionals. Ze blinken uit in daadkracht en expertise. Zij zijn altijd bereikbaar en altijd dichtbij. Ook bij jou in de buurt.

Roland van der Zwaag - Hypotheekadviseur
Bob Reijs - Hypotheekadviseur
Jeroen van Grinsven - Hypotheekadviseur
+78

Plaats een reactie