Home Hypotheken Een hypotheek met NHG

Een hypotheek met NHG

NHG (Nationale Hypotheek Garantie) biedt jou en de hypotheekaanbieder extra zekerheid. Door deze garantie krijg je ook korting op je hypotheekrente. Als je de hypotheek niet meer kunt betalen, zoekt NHG samen met de hypotheekaanbieder naar oplossingen.

Extra zekerheid met NHG

Betalingsproblemen of restschuld

De Nationale Hypotheek Garantie biedt hulp bij betalingsproblemen. En mocht je onverhoopt met een restschuld komen te zitten, dan kan deze onder voorwaarden worden kwijtgescholden. Deze garantie is in de huidige tijd geen overbodige luxe. Er wordt op dit moment namelijk vaker meer geboden dan de vraagprijs en maximaal gefinancierd. Daarnaast is door de coronacrisis meer onzekerheid over werk en inkomen ontstaan.

Meer mogelijkheden voor ondernemers, flexwerkers en ouderen

De extra zekerheid van de garantie zorgt er ook voor dat banken eerder bereid zijn een hypotheek te verstrekken. De hypotheekmogelijkheden van onder andere ondernemers, flexwerkers en ouderen zijn hierdoor toegenomen.

NHG-kostengrens

In 2023 kun je voor een huis met een waarde tot 405.000 euro een NHG-hypotheek afsluiten. Bij energiebesparende maatregelen is de kostengrens hoger, namelijk 429.300 euro. Als je in aanmerking komt voor NHG, dan geeft dit jou een aantal belangrijke voordelen.

Rentekorting met NHG

Door de zekerheid die de NHG-garantie biedt, rekenen banken een lagere hypotheekrente. Deze rentekorting verschilt per situatie. 

Bereken hier de hypotheekrente met en zonder NHG.

Eenmalige extra kosten NHG

Kies je voor NHG, dan betaal je eenmalig 0,6% van de hypotheeksom. Dit bedrag is, net als andere afsluitkosten, eenmalig aftrekbaar. Omdat je niet meer mag lenen dan de woningwaarde, betaal je deze kosten uit eigen zak.

Kies je nu voor NHG en verhuis je later naar een huis met een koopsom boven de kostengrens, dan kun je de NHG-hypotheek niet meenemen. Mogelijk heb je de kosten nog niet terugverdiend met het rentevoordeel. De keuze voor wel of geen NHG is dan ook mede afhankelijk van jouw toekomstplannen. Ben je van plan snel weer te gaan verhuizen, dan is NHG mogelijk minder voordelig.

Uitgelichte artikelen

Bekijk meer artikelen

Heb je een vraag of wil je een afspraak maken?
Neem contact met ons op.

Heb je een dringende vraag? Dan staan onze adviseurs zowel telefonisch als via WhatsApp ook buiten de reguliere openingstijden voor jou klaar!