Home Nieuws Renteaftrek bij restschuldfinanciering vervalt definitief

Renteaftrek bij restschuldfinanciering vervalt definitief

De renteaftrek bij restschuldfinancieringen vervalt. Vanaf 2018 wordt het duurder om te verhuizen met een restschuld en kan minder geleend worden.

Renteaftrek restschuldfinanciering vervalt definitief

Staatssecretaris Wiebes heeft besloten de renteaftrek bij restschuldfinanciering definitief te laten vervallen. De crisismaatregel waarmee huizenbezitters een restschuld bij verhuizing voordelig kunnen financieren stopt per 31-12-2017. Volgens Wiebes is de huizenmarkt voldoende hersteld en is het niet nodig om de doorstroming verder te stimuleren.

Verhuizen met restschuld eerder mogelijk

Op dit moment is de rente voor een restschuldfinanciering maximaal 15 jaar fiscaal aftrekbaar. Daarnaast door de renteaftrek meer geleend worden. Geldverstrekker toetsen een restschuldfinanciering met fiscale aftrek namelijk op werkelijke lasten in plaats van een fictieve toetslast van 2%. Verhuizen met een restschuld is hierdoor goedkoper en eerder mogelijk.

Gevolgen vervallen renteaftrek

De gevolgen van het vervallen van de renteaftrek voor restschuld financieringen zijn eerder door NBG berekend. Daaruit bleek dat met een restschuld van € 25.000,- de maandlast stijgt van € 141,- naar € 203,-. Deze huizenbezitter is dus € 61,- per maand duurder uit.

Daarbij kan fors minder geleend worden. Bij een restschuld van € 25.000,- en een inkomen van van € 52.000,- daalt de leencapaciteit van € 197.500,-  naar € 112.500,-. Dit betekent een strop voor huizenbezitters met een restschuld en kan zorgen voor een dip in de doorstroming van de huizenmarkt.

NBG riep daarom de Staatssecretaris op om de fiscaliteit bij restschuldfinancieringen te behouden. Helaas beslist de Staatssecretaris nu anders.

Advies bij verhuizen met restschuld

Dit is uiteraard niet de uitkomst waarop rekenden. Wel biedt het duidelijkheid voor huizenbezitters met een restschuld. Zij kunnen nu anticiperen op het vervallen van de renteaftrek in 2018, bijvoorbeeld door eventuele verhuisplannen naar voren te halen. NBG staat klaar om u te adviseren over het financieren van een restschuld. Vraag vrijblijvend naar de mogelijkheden in uw situatie.

Hoe geldverstrekkers en de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) omgaan met restschuldfinanciering nadat als de renteaftrek vervalt, is nog onduidelijk. We blijven dit dossier voor u volgen.

Onze adviseurs staan voor je klaar

Onze adviseurs zijn stuk voor stuk betrokken en sympathieke professionals. Ze blinken uit in daadkracht en expertise. Zij zijn altijd bereikbaar en altijd dichtbij. Ook bij jou in de buurt.

Sibren Ekelmans - Hypotheekadviseur
Jan Dijkerman Financieel Adviseur NBG Hypotheken
Bert Adolfs - Hypotheekadviseur
+80

Plaats een reactie